woensdag 9 mei 2012

Barcelona – Sóller (Mallorca)

Dinsdag 1 mei vertrekken we uit Barcelona. De hoogseizoentarieven gaan hier op 1 mei in en dan wordt het tarief verdubbeld. Doordat er weinig wind is en nog tegen ook gaat na 4 uur zeilen de dieselmotor aan en de zeilen worden opgeborgen. De afstand naar Mallorca is 104 mijl dus het wordt een nachtje door. Onderweg kruisen diverse schepen onze koers en we zijn blij met onze A.I.S. (Automatic Identification System), zodat we de scheepvaart op onze kaartplotter al van verre aan zien komen. Omdat wij een A.I.S. systeem hebben wat niet alleen ontvangt maar ook uitzendt kunnen andere schepen ons ook zien en dat vinden we wel zo veilig, vooral in het donker. ´s-Nachts is er een vrachtschip dat net achter ons langs kruist, andere schepen passeren op ruime afstand zodat het verder niet al te spannend wordt. De bijna volle maan en een lekker temperatuuurtje maken dat het een aangename nacht wordt waarbij we elkaar om de drie uur aflossen. ´s-Avonds krijgen we nog gezelschap van 7 dolfijnen, die een uur lang rond de boot meezwemmen en springen. Het blijft leuk dolfijnen rond de boot.
Na een tocht van 21 uur ankeren we in de baai van Puerto Sóller. Puerto Sóller ligt aan de noordwestkust van Mallorca. De haven is prachtig gelegen in een ronde baai omgeven door zandstrand en de bergen van de Tramuntana die tot 1.445 meter hoog reiken.  Rondom de haven is een mooie boulevard en er zijn diverse restaurantjes en winkeltjes. Het is er gezellig druk.

Vanuit het havenplaatsje gaan we met een houten trammetje naar het plaatsje Sóller dat een paar kilometer landinwaarts ligt in een vallei. Vanuit dit plaatsje kun je met een treintje naar Palma, maar dat bewaren we voor later. Sóller heeft een leuk centrum met een mooie kerk. De neogotische kerk Sant Bartomeu is door een volgeling van Gaudi ontworpen. De voorgevel is erg mooi met haar grote roosvenster. Het plein voor de kerk, Plaça Constitució, is erg gezellig en we eten hier een ´menu de dia´. Meestal een twee of driegangen menu inclusief een drankje voor € 9,50.


En natuurlijk moet de was weer gedaan worden, thuis een routineklus maar aan boord komt er meer bij kijken. We gaan met de bijboot naar de wal, stoppen de was in een wasmachine van een self-service wasserette, drinken ondertussen een kopje koffie op een terrasje en doen boodschappen. Een uur later halen we de was op, tuffen weer terug naar de Zephyr waar we de was drogen. Strijken....? dat doen we niet meer.
In Sóller bevalt het ons prima en we blijven hier lekker een paar dagen liggen in de mooie baai.