donderdag 5 juli 2012

Porto Pollença (Mallorca)-Addaya (Menorca)


Na een week verlaten we zondag 24 juni de ankerbaai van Pollença. De website is weer bijgewerkt vanaf het terras van het Daina hotel, waar we inmiddels vaste klant zijn.De oversteek naar Menorca is 32 mijl, een mooie dagtocht. In Cala Degollador vlak voor de haveningang van  Ciutadella vinden we een ankerplek met uitzicht op het Castell de Sant Nicolau die al eeuwen de haveningang bewaakt.


Het is 24 juni  fiesta de Sant Joan, het grote jaarlijkse feest van de stad. Steigerende paarden in de straten en op het Placa Sant Joan vormen het hoogtepunt van dit feest. Het ziet zwart van de mensen en op het Placa Sant Joan staat het vol met jongeren. Als er een fluitsignaal klinkt gaat de menigte juichen en wordt er midden in de mensenmassa een pad vrijgemaakt waar ruiters met hun paarden door galopperen en proberen met een lans een ring te steken. Als dit lukt gaat iedereen uit z´n dak, gaat de muziek spelen en laat de ruiter de ring vallen waarna de menigte zich op de ring stort. Na een fel gevecht wordt degene die de ring heeft weten te bemachtigen op de schouders naar de overspanning gedragen en hangt de ring weer terug. Het is een variant op het ringsteken wat we in Zeeland kennen maar hier gaat het er iets heftiger aan toe.

fiesta de Sant Joan

fiesta de Sant Joan
De volgende ochtend bezichtigen we de stad, de schoonmaakploegen zijn nog vollop bezig de rommel van het feest op te ruimen en de winkels zijn helaas dicht. In de oude stad treffen we mooie gebouwen en leuke straatjes en pleinen.

We laten de stad achter ons en gaan de zuidkust van Menorca verkennen die bekend staat om zijn mooie stranden. In Cala Son Saura laten we ons anker in het kristalheldere water vallen en zwemmen  een rondje om de boot om af te koelen.


Santa Galdana is een prachtige baai met mooie rotspartijen. Het is er druk met geankerde jachten waardoor we weinig ketting kunnen uitvieren,  Wim inspecteert met zijn nieuwe duikbril of het anker goed ingegraven is.


We bezoeken Cala Coves met haar prehistorische grotten, ankeren hier even maar besluiten in de naastgelegen Cala en Porter te overnachten omdat die wat ruimer is.
De wind gaat naar het zuiden draaien en we besluiten door te varen naar Mahón, de hoofdplaats van het eiland met haar grote natuurlijke haven waar je bij alle winden beschut ligt.
Onderweg passeren we nog mooie inhammen en grotten langs de kust, het is verbazend hoe dicht deze cala´s elkaar opvolgen en steeds weer een andere vorm hebben.
De haven van Mahón is ooit door de Engelsen gebruikt als marinebasis, en dat is te zien aan de grote forten die nu dienst doen als museum. Wij ankeren in Cala Taulera tussen de forten in. Hier ontmoeten we Hans en Liesbeth van de Kulkuri, een gezellig weerzien.

Als we de stad bezoeken is het 39 graden, iets te veel van het goede en zeker te warm om een stad te bezichtigen. Iedereen loopt te puffen. Dat deze stad vroeger een Engelse marinestad was is goed te zien  aan de bouwstijl van de historische gebouwen.
Het is al een paar dagen hittegolf en zwemmen is de enige manier om af te koelen. We zwemmen naar de Kulkuri en drinken daar wat en net als we terug willen gaan steekt er een bui op en gelijk begint het flink te waaien. Opeens hectiek, een heleboel jachten slaan van hun anker en het is opeens chaos. Wij blijven gelukkig goed liggen en moeten alleen een Spaans schip afduwen. Een catamaran waar niemand aan boord is drijft de baai uit, maar iedereen is druk met z´n eigen boot. Het schip blijft uiteindelijk hangen in een bocht en Wim gaat samen met een Engelsman poolshoogte nemen. Het anker heeft weer gepakt en zo te zien heeft hij geen schade. Later blijkt dat zijn bijboot die op een strandje lag ook weggewaaid is en ook die moest in veiligheid gebracht worden.  De andere ochtend komt de eigenaar pas weer terug en kan nog net zien dat z´n boot door de havenautoriteiten wordt weggesleept. Voor € 123 kan hij hem weer gaan ophalen.  Ons plan was eigenlijk om deze avond naar de voetbalfinale Spanje-Italië te gaan kijken, maar met deze wind zien we er maar vanaf en blijven aan boord en luisteren naar de Spaanse radio en horen zo de Spanjaarden winnen.


Dinsdag 3 juli verlaten we de haven van Mahón , net buiten de haven ligt een Amerikaans fregat dat zich voorbereidt op hoog bezoek. 


Wij varen verder naar Es Grao, een klein vissersplaatsje dat ligt aan en hoefijzervormige baai met een mooi zandstrand. Wim gaat ´s-morgens met de bijboot naar de wal vers brood halen. Als er wat lekkers te krijgen is neemt hij dat meestal mee, vaak zijn er chocoladecroissants te krijgen, ditmaal heeft hij ensaimada´s gekocht, ze zien er uit als de zeeuwse bolus, niet met stroop maar met poedersuiker. Het deeg is heel luchtig en ze smaken lekker, maar een echte Zeeuwse bolus zou ons nog beter smaken.


Addaya ligt aan een smalle diepe inham waar we beschut kunnen ankeren. Langs het water staan mooie villa´s en vakantiehuizen. Het is hier erg rustig en we blijven hier een paar dagen.


Inmiddels zijn we ruim twee maanden op de Balearen, een prachtig vaargebied. Ons plan is om over te steken naar Sardinië, en zullen na 8 maanden Spanje verlaten.
Adios, hasta luego