zondag 21 september 2014

Lefkas – Corfu

8 september verlaten we Vlikho Bay en varen naar Lefkada, de hoofdstad van het eiland Lefkas. Via een smal kanaal dat langs ondiepe zoutmeren loopt bereiken we de stad. Halverwege het kanaal is een Duitse solozeiler vastgelopen, na twee pogingen trekken we hem los. Tijdens het overgooien van een lijn stoot Jacqueline haar teen, met een gescheurde nagel en bloedende teen als gevolg. De Duitser roept ons na en bedankt ons, maar wij zijn even druk met pleisters. In Lefkada vinden we een plekje aan de stadskade. De stad is levendig en vanaf de stadskade is het maar een klein eindje lopen naar de winkels. We vinden het een gezellig plekje en blijven hier 5 dagen.


Aan het einde van het kanaal passeren we de typische brug, eigenlijk is het een ponton. Eenmaal om de zandbank die bij de ingang van het kanaal ligt zijn we weer op open zee.

Port Gaios op het eiland Paxos is bereikbaar via een smalle doorgang. Als we de haven naderen vertrekt er net een rondvaartboot en moeten we even stoppen. De keerkoppeling weigert, maar pakt gelukkig later weer. Het is al eerder gebeurd en af en toe maakt de keerkoppeling een rammelend geluid.

In Port Gaios staan mooie gebouwen en het is een leuk haventje dat door veel dagjesmensen wordt bezocht.

Port Gaios, links vd lantaarnpaal ligt de Zephyrsmiley face 


We willen vanuit Paxos in een keer oversteken naar Sicilië, een lange tocht van 2 nachten door. Wim controleert een dag van te voren de motor en ziet dat de elleboogverbinding van de motor met de uitlaat water lekt. Tesamen met de problemen van de keerkoppeling besluiten we niet over te steken naar Sicilië en varen we door naar Gouvia Marina op het eiland Corfu. Van andere zeilers hebben we gehoord dat hier een goede monteur zit die Nederlands spreekt.  De keerkoppeling wordt uitgebouwd en de schijven worden vervangen. De uitlaat, de elleboogverbinding en de achterste motorsteunen worden eveneens vervangen. Na 5 dagen is alles gereed. Al met al een dure reparatie, maar na jaren zonder noemenswaardige kosten zijn wij deze keer aan de beurt.   

monteur brengt gereviseerde keerkoppeling,
 op de achtergrond de Trident superjacht gebouwd in Nederland

Helaas is het goede weer om over te steken naar Sicilië aan ons voorbij gegaan en moeten we nu weer een goed moment afwachten om de oversteek te wagen.