maandag 16 april 2012

Alicante - Valencia

5 April varen we naar Altea, dat net voorbij het bekende Benidorm ligt.  Er verblijven in deze omgeving veel Nederlanders en de horeca speelt hier op in. Op de boulevard zien we diverse Nederlandstalige menuborden en we kunnen het niet laten om een ´heimweesnack´ te nemen,  frietjes en een broodje van dobben kroket.

Altea heeft een mooie boulevard en boven op een heuvel  is een gezellig oud centrum met  een mooi kerkje van waaruit we een mooi uitzicht op de baai hebben.
Onderweg naar Denia passeren we de mooie  rotskust waaronder de rots Peñon de Ifach. Voor Valencia nemen we uitgebreid de tijd. We blijven hier een week in de noordelijke jachthaven die speciaal is verbouwd  voor de  America´s Cup in 2007. Het metrostation is dichtbij de haven zodat we snel in het centrum van de stad zijn.
We genieten van de bezienswaardigheden van de stad en maken diverse mooie stadswandelingen.
We bezoeken de oude stadswijk El Carmen met haar grote overdekte markthal Mercado Central met meer dan 400 verschillende marktkraampjes waar ondermeer de bekende Jamon Iberico hammen  worden verkocht.
 

La Lonja met haar imponerende spiraalzuilen is uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed. Hier vond in de 15e eeuw de zijdehandel plaats.
Er zijn in de stad nog diverse oude stadspoorten. In de pas gerestaureerde stadspoort Torres de Quart zijn de kanonsgaten van het leger van Napoleon blijven zitten. In de kathedraal wordt de Heilige Graal bewaard.  Naar men zegt dronk Jezus uit deze agaten beker tijdens het Laatste Avondmaal en dit wordt door het Vaticaan erkend.  We gaan op zoek naar het smalste huis van Valencia, volgens het Guinness Book of Records is het 108 centimeter breed.  Het heeft vijf verdiepingen met op elke verdieping 1 raam.
 De schitterende markthal Mercado Colón heeft twee grote boogvormige ingangen met mooie details. De markthal is in 1914 gebouwd in Gaudistijl.Valencia heeft een groot deel van haar welvaart aan de keramiekindustrie te danken. In het Nationaal Keramiekmuseum, dat in het stadspaleis van de markies van Dos Aguas is gevestigd, is een mooie keramiekcollectie te zien en het pand is voorzien van prachtige tegelkunst.
 


Valencia heeft een prachtig treinstation. De centrale hal is versierd met mooie mozaïken uit de omgeving en er zijn mooie muurschilderingen en oude houten loketten waar je nog steeds een treinkaartje kunt kopen.
Het stierenvechtersmuseum en de Arena zijn helaas dicht, we moeten het alleen met de buitenkant doen die wel wat weg heeft van het Colosseum in Rome.Als je wilt shoppen is Valencia de stad om je geld uit te geven, in de rijke wijk Cánovas vind je luxe boetieks en de dure merken. Jacqueline vindt in de rekken nog een toepasselijke trui met de tekst
´ You and Me we are sailing in a love story ´ , en legt hem tenslotte toch maar weer terug in het rek.En natuurlijk moet je in Valencia Paella eten en in een Horchateria een verkoelende horchata drinken, dit is een melkachtig drankje gemaakt van aardamandelen, water en suiker. Het is lekker, dorstlessend en schijnt ook nog goed te zijn voor hart en bloedvaten.
Naast haar oude gebouwen heeft Valencia ook moderne architectuur te bieden. Na een overstroming in 1957 is de rivier de Turia drooggelegd. De riverbedding is omgetoverd tot een park en een stad van kunst en wetenschap. Hier zijn verschillende moderne complexen te bewonderen, bijna allemaal ontworpen door Santiago Calatrava.


Het ¨grootste¨ aquarium van Europa L´Oceanogràfic is hier ook te vinden, waar je in een 70 meter lange tunnel tussen de haaien en roggen loopt.Na een heerlijk weekje Valencia is het weer tijd om verder te trekken. Het volgende hoogtepunt op ons verlanglijstje is Barcelona.