maandag 18 juni 2012

Cala Tarida (Ibiza) – Formentera - Porto Petro (Mallorca)


Met een mooi windje zeilen we onderlangs Ibiza naar het eiland Illa Espalmador. Dit kleine  3 kilometer lange eiland ligt tussen Formentera en Ibiza. Aan de zuidkant van dit eilandje is een mooie baai die beschut is bij noorden- en oostenwind. Het eiland is privébezit maar de baai, het spierwitte strand en een paar paden zijn vrij toegankelijk. We ankeren in azuurblauw water, het wordt hier ook wel de Carieb van de Middellandse Zee genoemd, heel erg mooi. Het is wel even zoeken naar een plekje want er komen hier veel schepen voor een dagje ankeren en zwemmen, velen varen echter eind van de dag weer terug naar Ibiza. Op het eiland is een zwavelhoudende modderpoel waar menigeen een bad neemt in de warme kleffe modder en zich daarna weer in zee afspoeld. Wij vinden het maar stinken en houden het bij zwemmen en zonnen aan het strand.Het eiland Formentera staat bekend om zijn mooie stranden en mooie kustlijn. De beste manier om het eiland te verkennen is per scooter. Wim en Richard gaan langs de vele verhuurbedrijfjes en komen de dames ophalen met een quad. Lekker stoer en wel zo veilig want met zo´n quad ga je niet onderuit op de vele onverharde paden.We scheuren het hele eiland over en rijden tot de vuurtoren de la Mola, van waar we een prachtig uitzicht hebben over het eiland en de zee. Langs de weg naar La Savina zijn de zoutmoerassen waar tot 1955 commerciële zoutproductie plaatsvond. Het gebied Ses Salines is nu tot natuurgebied verklaard. Het staat bekend om de vele vogels en in het zomerseizoen worden de moerassen ook door flamingo´s bezocht. Wij zijn echter te vroeg in het seizoen want er is geen flamingo te zien.Vlak bij onze ankerplek maken we een wandeling over de grillige rotsen. Het zachte zandkalksteen is helemaal uitgesleten met gaten en gekke vormen. Ook de schaarse begroeiing is door de wind gevormd. Langs de kust staan vele boothuisjes, sommige heel mooi, andere helemaal verwaarloosd.  Na een paar dagen wordt er zuid- zuidwesten wind voorspeld en dat is niet gunstig voor onze ankerplekken bij Formentera en Illa Espalmador. We varen naar Ibiza, tanken water in Eivissa en ankeren bij het plaatsje Santa Eularia des Riu vlak voor de haven en het strand.  De ankerplek is niet ideaal door de vele boten die in- en uit de haven varen en ook doordat deze open is naar het zuidoosten beginnen we steeds meer te rollen. De volgende dag verkassen we naar Cala Pada iets verderop. Een mooie ankerplek maar ook hier zetten de golven door en liggen we weer erg te rollen. We hebben hier zowaar internet aan boord van een barretje op het strand en kunnen de website weer eens bijwerken.
De wind blijft uit de oosthoek komen en we varen om het eiland heen naar Portinatx waar we hopelijk rustiger kunnen liggen. Dit was onze eerste stop op het eiland Ibiza en hiermee is ons  rondje Ibiza compleet. In de baai van Portinatx liggen we heerlijk rustig aan een gezellig strand. Om ons heen waterfietsen en zwemmers die zich buiten de afgebakende strandzone wagen.
De wind blijft onze route bepalen. Er wordt voor maandag noordenwind verwacht en dat is niet gunstig omdat de baai van Portinatx open ligt naar het noorden. Zondag 11 juni wordt er een gunstige wind voorspeld voor de overtocht naar Mallorca en we besluiten niet langer in Portinatx te blijven en weer over te steken naar Mallorca. Het is een vermoeiende tocht door de onrustige golven, we worden steeds heen en weer geslingerd. Na 11 uur zeilen valt ons anker in de baai van Palma Nova.
We ronden nu het eiland Mallorca langs het oosten en onze eerste stop is Porto Petro. Onderweg komt er een verkenningsvliegtuig tweemaal laag overvliegen. We hadden eerder al op de navtex gezien dat er een militaire oefening gaande was in de buurt. Een tijdje later zien we ongeveer twee mijl van ons vandaan rook op het water. Een rooksignaal kan betekenen dat iemand in nood is. We zien geen bootje of reddingsvest. We besluiten toch even te gaan kijken en verleggen onze koers. Even later worden we opgeroepen door Palma Radio, ze hebben ons gezien met behulp van ons AIS signaal en vragen of wij rook zien. Wij melden dat we inderdaad rook zien en inmiddels die richting opvaren maar al snel is de rook gedoofd en we zien verder niets. We speuren de omgeving af met de verrekijker en kunnen niks ontdekken. Nadat we dit gemeld hebben worden we bedankt voor de medewerking. Of het ernst was of een oefening is ons niet duidelijk, we houden het maar op het laatste.
Na een tocht van 35 mijl met windkracht 5 die onderweg tegen wordt komen we aan in Porto Petro. Porto Petro ligt in een beschutte baai, er staan prachtige villa´s omheen en rondom de  haven zijn een paar leuke restaurantjes. In de haven liggen typisch Mallorcaanse bootjes die we hier overal zien. Jacqueline vindt een kapper in Porto Petro en waagt het er op. We genieten van deze mooie baai, ons ontbijtje buiten en blijven hier nog twee dagen liggen.