vrijdag 19 oktober 2012

Marina di Ragusa (Sicilië)

We zijn al weer twee weken in Marina di Ragusa, de eerste indruk is goed. Het havenpersoneel is heel vriendelijk en behulpzaam, de haven is goed beschut, nieuw en het sanitair is goed maar wel ver lopen. Er zijn hier veel schepen, het schijnt dat deze winter de haven vol komt. Er zijn veel bemanningen die hier in de winter blijven. Het is een internationaal gezelschap met opvallend veel Amerikanen, maar ook Canadezen, Australiers, Nieuw Zeelanders en Europeanen, waaronder 6 Nederlandse boten. Elke ochtend is er op de marifoon een cruisersnet, waar informatie uitgewisseld wordt. Er wordt druk gebruik van gemaakt en allerlei wetenswaardigheden, hulp en bootbenodigdheden uitgewisseld via dit net.

Elke vrijdagavond is er een happy hour in het barretje op het haventerrein waar het gezellig druk is. De haven is net een klein dorp, iedereen groet elkaar en je komt elkaar overal weer tegen. Afgelopen zondag werd er een potluck georganiseerd op de hoofdsteiger. Iedereen maakt een gerecht klaar dat op een aantal tafels wordt neergezet. Zo ontstaat een groot buffet. Je neemt je eigen drank en bestek mee en kunt overal van proeven. Het was lekker en gezellig.

 
 
Op het haventerrein is een kantoortje genaamd Yacht service. Je kunt er met allerlei vragen terecht, gasflessen inleveren om te laten vullen en het is ook een soort touristenbureautje waar je kan inschrijven voor uitstapjes. Zo is er ook een uitje georganiseerd naar het straatfestival van Ragusa. De opkomst was een groot succes want er waren 2 bussen nodig om alle yachties te vervoeren. Helaas was het die avond heel slecht weer en viel het feest in het water. Er was nog wel even muziek, maar die hield er snel mee op toen een hoosbui het feest verstoorde.

 

Marina di Ragusa is een gezellig badplaatsje. Het is hier nog warm (25 tot 30 graden) en er wordt met name in het weekend nog volop van het strand gebruik gemaakt. In het centrum is een leuk pleintje waar de lokale bevolking samenkomt, helaas wordt het nu gerenoveerd en worden de bomen gekapt en de bestrating opengebroken.

zo was het

en zo is het nu






Voor de dagelijkse boodschappen is het wel een eindje lopen, maar we hebben gelukkig ook nog een vouwfiets als we geen zin hebben om te lopen.



 
 
In de nacht van maandag op dinsdag barst er een hevig onweer los met vreselijk veel regen en wind tot 58 knopen (windkracht 10). We liggen voor met 4 lijnen vast, waarvan 2 met schokbrekers en achter met 2 mooringlijnen. De boot ligt door de windkracht helemaal schuin en door de windstoten horen we van alles omvallen in de boot. We liggen in een haven dus niet alles staat zeevast. Ons trapje is in het water beland maar daar zit een lijnte aan dus die vissen we er weer uit. Gelukkig hebben we geen schade opgelopen en hebben alle lijnen het gehouden. We weten nu wel waar het lekt. Het is al de tweede keer dat we zo´n heftige bui hebben sinds we in de haven liggen. Afgelopen zaterdagnacht was er ook onweer met hoosbuien en windstoten tot 38 knopen wind. 
Met zes boten hebben we gezamelijk een auto gehuurd, die we de Carmen Car club noemen. We hebben een maandcontract en kunnen maandelijks bekijken of we het willen verlengen. Op deze manier hebben we minimaal een maal per week de auto om de omgeving te verkennen of een boodschap te doen. We hebben de auto gereserveerd voor vandaag, dinsdag 16 oktober. We zijn nog geen half uur onderweg of we worden gebeld waar we zijn met de auto. Het blijkt Bridget van ons car clubje te zijn, ze heeft waarschijnlijk haar voet gebroken en moet naar het ziekenhuis. We keren weer om zodat zij met de auto naar het ziekenhuis kunnen en spreken af dat de auto woensdag voor ons is.
De volgende dag gaan we met de auto een stukje binnenland verkennen. Het zuidoosten van Sicilië is in 1693 getroffen door een zware aardbeving. De Sicilianen hebben nadien veel herbouwd in lokaal wit zandsteen, die met de jaren honingkleurig wordt. Veel gebouwen werden in barrokstijl opgetrokken.
We bezoeken eerst het stadje Scicli dat gebouwd is tegen een hoge rots waar de middeleeuwse stad op lag. In de stad zien we mooie balkons en gebouwen, versierd met de typisch Siciliaaanse maskers die de boze geesten verjagen.
 


 
Op het centrale plein drinken we bij een kiosk een espresso en rijden verder naar Modica.

 
Modica bestaat uit een boven- en onderstad. De benedenstad ligt in een kloof en de gebouwen zijn tegen de bergwand gebouwd. Er zijn veel kerken in barrokstijl veelal gelegen boven aan hoge trappen. We klimmen wat af in de vele trapstraatjes en voelen onze beenspieren opspelen.



 
 
Ciao, arrivederci!