zaterdag 6 oktober 2012

Siracusa - Marina di Ragusa (Sicilië)


In de baai van Siracusa is het een komen en gaan van schepen. Wij liggen hier ruim een week en ons anker ligt goed ingegraven. ´s-Nachts krijgen we een stevige bui over ons heen. We horen de wind aankomen en gaan uit bed om te kijken of alles goed gaat. We liggen met ongeveer 20 schepen voor anker en de helft van de schepen gaat op drift. Een groot zeilschip waait erg dicht naar ons toe, gelukkig weten ze op tijd het anker op te halen en van ons weg te varen. Een ander zeilschip waait vlak langs onze buurman die luid toeterend en met een schijnwerper de bemanning probeert te wekken. Na een uurtje is de bui over, de schepen die van hun anker geslagen zijn hebben weer een ander ankerplekje gevonden en iedereen gaat weer te kooi.

 
3 oktober staan we bij het ochtendgloren op, we willen in een dag naar onze winterstop Marina di Ragusa. Het weerbericht voorspelt rustig weer maar eenmaal om de zuidoostpunt van het eiland Sicilië krijgen we een stevige wind op de neus. De wind trekt steeds verder aan en op een gegeven moment hebben we windkracht zes tegen. De golven bouwen zich ook op en remmen de boot af, als we zo doorgaan wordt het nachtwerk. We stoppen in Pozzallo en doen de laatste 15 mijl de andere dag bij rustiger weer.
We liggen nu in Marina di Ragusa waar we de winter blijven. Na bijna 7 maanden rondtrekken zijn we toe aan een rustpauze. Even geen zorgen over het weer en het vinden van een goede haven of ankerplek is een verademing.
Porto Turistico Marina di Ragusa
We hebben dit vaarseizoen 2.278 mijl afgelegd. Om de statistieken compleet te maken: We hebben 5 nachten gevaren, 110 nachten geankerd, 6 nachten aan een mooring gelegen en 81 dagen in een jachthaven gelegen. De langste tocht was 200 mijl van Menorca naar Sardinië. Wij vinden het een hele prestatie en ons voornemen is om het volgend jaar wat rustiger aan te doen.