woensdag 6 maart 2013

Enna

Terwijl in Nederland iedereen de lange en koude winter beu is, is op Sicilië het voorjaar begonnen. Alhoewel het hier vaak erg winderig is en er natuurlijk ook regelmatig een buitje valt (met saharazand) is het in de zon al heerlijk warm. Het landschap is veranderd naar fris groen en er bloeit al van alles.

 
 


We maken nog een uitstapje naar het barokke stadje Modica en gaan lekker uit lunchen.
 
Het was er weer heerlijk, een antipasti met allerlei verschillende hapjes en melanzana alla parmigiana (aubergine´s uit de oven).We doen ook weer mee met het progressive dinner. Het was weer een gezellige avond en leuk om bij een ander in de kombuis te kijken en de verhalen en tips te horen van de bestemmingen die anderen hebben aangedaan.
Eten staat deze maand hoog in het vaandel, zo is er aan boord van de Venice Lion een kookworkshop hoe je artisjokken moet klaarmaken. Artisjokken zijn hier nu volop te krijgen. Van de artisjok verdwijnt een hoop bij het afval, wat overblijft is het hart en dat is erg lekker.En als de barbeque een keer niet door gaat door het slechte weer, wordt er een pannenkoekenfeest georganiseerd. Het is grappig te zien hoe elke nationaliteit zijn eigen traditie heeft om de pannenkoeken te voorzien van lekkers. Wij doen er stroop op en poedersuiker, de Britten citroensap en suiker, de Scandinaviers doen er fruit op en Duitsers doen er appelmoes op. Pannenkoeken bakken blijkt geen ´Pink Job´ (vrouwentaak) maar een ´Blue Job´ (mannentaak) te zijn, en de mannen nemen hun taak serieus.

 

Wim zijn verjaardag kan ook niet ongemerkt blijven, als we wakker worden hangen er ballonnen aan het anker. Jacqueline heeft appelcake gebakken  en ´s-middags hebben we een aantal Nederlanders uit de haven op bezoek.

 


 We maken met de Panda nog een uitstapje naar Enna, onderweg passeren we Caltagirone waar we al eerder zijn geweest. Vorige keer was ons al opgevallen hoeveel afval hier op straat ligt en hadden we spijt dat we er geen foto van gemaakt hadden. Maar niet getreurd het vuil ligt er nog steeds. Langs de wegen en op parkeerplaatsen gooit iedereen zijn  afval en het wordt niet opgeruimd. Zo zien we ook af en toe dode zwerfhonden langs de weg liggen, bij Ragusa ligt er al maanden een dode hond, niemand haalt het weg. Ook dit is Sicilië.

 
 
Het stadje Enna ligt op 1000 meter, het is er dan ook aanmerkelijk kouder dan aan de kust. Boven aan het stadje op een rotsplateau staat een oud kasteel en de rots van Ceres, die door de wind helemaal is uitgesleten. Het uitzicht op de stad, het stadje Calascibetta, de besneeuwde bergen en de Etna is prachtig.


Zondag´s is er een wandelgroep en dit keer gaan we mee naar de moerassen van Vendicari. Dit is een natuurreservaat en een geliefde plaats voor trekvogels. De wandeling gaat langs de kust en moerassen waar veel vogels fourageren. Er staan ook nog resten van een oude tonijnfabriek.