woensdag 14 augustus 2013

Zakynthos - Kyparissia

Alvorens Zakynthos-stad te verlaten beklimmen we de achterliggende heuvel en bezichtigen  het Venetiaanse fort. Een pittige wandeling die beloond wordt met een mooi uitzicht over de stad en het eiland. 
De stranden aan de zuidkant van het eiland zijn beschermd natuurgebied.  De Caretta Caretta schildpadden leggen op de stranden van Lagana hun eieren. Wij varen naar de golf van Laganas naar de baai Órmos Keri waar jachten mogen varen en ankeren. Verderop is het verboden gebied. Het eiland Marathonisi is hier een grote trekpleister. Wij varen er met onze bijboot naar toe om de rotsen, grotten en zandstranden van dichtbij te bekijken. Op het strand zijn de plaatsen waar de schildpadden eieren hebben gelegd gemarkeerd zodat ze niet worden vertrapt.
De westkant van het eiland heeft mooie steile kalkstenen rotsen en blauwe grotten door de weerkaatsing van het zonlicht in het blauwe zeewater. We varen helemaal door naar Navagio, oftewel Shipwreckbay, een prachtige baai aan de noordwest kust met een mooi strand tussen de steile rotsen waar een vastgelopen wrak van een smokkelaarsschip ligt. Omdat het hier niet geschikt ankeren is voor de nacht zeilen we weer terug naar Órmos Keri waar we de Nimrod met Sue en Chris treffen.

 
We verlaten Zakynthos en steken over naar de Peloponnese. Katakólo is een haven waar veel cruiseschepen aanleggen. Als wij arriveren liggen er drie grote cruiseschepen en later zien we de Nieuw Amsterdam van de Holland America Lijn.

 
 
 
Het plaatsje Katakólon heeft weinig te betekenen, de cruiseschepen komen voor het antieke Olympia dat hier niet ver vandaan ligt. Ook wij bezoeken het antieke Olympia, waar in de klassieke oudheid om de vier jaar de Olympische spelen werden gehouden. Sommige ruïnes zijn deels herbouwd, brokstukken van omgevallen zuilen rechtop gezet. Eerst een bezoek aan het museum helpt om je later op het opgravingsterrein een beeld te vormen. In de Hera-tempel, waarvan nog enkele Dorische zuilen overeind staan, wordt het olympisch vuur ontstoken. Door een brede gang met een Romeinse boog kom je in het stadion. Op de aarden wallen rondom konden 40.000 toeschouwers een plaats vinden. Op de zandvlakte zie je duidelijk de startstrepen van marmeren platen.


klaar voor de start

 
Tegen lunchtijd wordt het zo heet dat we het voor gezien houden en strijken op een terrasje neer. Terug aan boord spuiten we de boot af met zoet water en vinden zelf ook verkoeling onder de waterslang.
De volgende dag varen we naar Kyparissia. Wim gaat eerst afrekenen bij de havenmeester en komt terug met een zak verse vijgen. We kunnen heerlijk zeilen met vol tuig. Ook hier klimmen we naar het hoog gelegen Byzanthijns Frankisch kasteel en de oude stad er onder. Eenmaal boven nemen we eerst een freddo cappucino en genieten van het uitzicht. De mannen hebben hun eigen typisch Grieks mannencafe, de kafeneio.