zondag 20 oktober 2013

Nisyros – Finike


Maandag 7 oktober verlaten we de haven van Palon op weg naar het eiland Symi. We doen eerst de baai van Panormitis aan. Aan de oever van de baai staat een mooi klooster en de oevers zijn begroeid met pijnbomen. Het is er stil met uitzondering van het slaan van de klokkentoren van het klooster.


 
 
 

 
De volgende ochtend gaan we naar Pethi-baai op Symi waar we afgesproken hebben met onze vrienden Han en Carla van de Esperanza. Ze hebben de wereld rondgezeild en het is al drie jaar geleden dat we elkaar voor het laatst zagen. Het is erg leuk om elkaar hier tegen te komen en we hebben een gezellige avond bij hun aan boord.
 

 
  
Vanaf Pethi-baai is het een half uur lopen naar Symi-stad. Wat opvalt zijn de kleurrijke herenhuizen met smeedijzeren hekwerken en balkons. Weer heel anders dan de Cycladen. Typisch aan de huizen zijn de driehoekige gevels met de ronde raampjes erin.  Er zijn ook diverse werfjes waar nog steeds houten schepen gebouwd worden. Symi is een van de laatste eilanden die we aandoen alvorens we naar Turkije varen, dus vullen we hier de voorraden bier en wijn aan want dat schijnt in Turkije veel duurder te zijn. Alles wordt gratis bezorgd in de baai waar we voor anker liggen en met de bijboot brengt Wim alles aan boord.
 


 
 

We nemen voorlopig weer even afscheid van Han en Carla, we zien ze later wel weer, en varen naar Rhodos. De haven van Rhodos schijnt erg druk te zijn en we hebben de tip gekregen een reservering te maken via een agent. Tien minuten voor aankomst moeten we even bellen en we worden heel vriendelijk opgevangen door het personeel van de agent. We krijgen een mooi plekje in de haven met een mooringlijn. Als je hier geen reservering hebt wordt je weggestuurd en er is geen alternatieve haven in de buurt. Bij de ingang van de Mandrakihaven staan zuilen met de beroemde hinde en bok, een groot middeleeuws fort met een vuurtoren erop en op de pier staan drie oude windmolens.


 
 

Het is een feest van herkenning want we zijn hier vele jaren geleden al eerder geweest. We bezoeken de ommuurde oude binnenstad en het kasteel waar mooie mozaïekvloeren te zien zijn.


 

 
 

Na een paar dagen de toerist uithangen in de drukke stad Rhodos maken we ons klaar voor een lange tocht naar het eilandje Kastellorizo. Het is ruim 70 mijl varen en doordat de dagen al korter zijn geworden redden we dat niet bij daglicht. We willen niet in het donker aankomen en aldus vertrekken we om twee uur ´s-middags met als plan de volgende ochtend vroeg bij daglicht de haven van Kastellorizo aan te lopen. Alles verloopt volgens plan en we hebben een mooie rustige zeiltocht langs de Turkse kust onder een heldere sterrenhemel. Jacqueline ziet tijdens haar wacht een vallende ster en mag een wens doen. Om acht uur ´s-ochtends meren we af aan de kade van de haven. We liggen nog maar net vast of de restauranthouder, die zijn terras aan de kade heeft, wil dat we  weggaan. Een hele discussie dat we in zijn uitzicht liggen en dat hij de tafeltjes daar neer gaat zetten  etc. We zijn moe en zeggen dat we gaan slapen. Het is overigens dé plek om aan te meren en we zijn niet de enige die daar liggen. Later draait hij bij, ook hij is moe na een lang seizoen, maar voor ons heeft hij afgedaan, we nemen een ander terras voor de lunch. Kastellorizzo is het laatste Griekse eiland van dit seizoen dus moeten we uitklaren. Met onze paspoorten, bemanningslijst en scheepspapieren gaan we langs de douane en havenpolitie. Het uitklaren verloopt vlot en vele stempels rijker mogen we Griekenland verlaten. 
 
 
 
We zijn nu in Finike (Turkije) waar we de komende winter onze ligplaats hebben.