zondag 6 oktober 2013

Leros - Nisyros

20 September komen we aan in Lakki Marina op het eiland Leros. Port Lakki is een voormalige Italiaanse marinebasis. Rondom de haven staan grote art deco gebouwen, en de stad is ruim opgezet met brede straten en veel groen. De baai van Lakki is goed beschut voor de Meltemi, een harde noordwesten wind, die verwacht wordt. We liggen er achter een beboste heuvel zodat de wind over ons heen waait. De haven ligt vol met schepen die hier beschutting zoeken.Lakki Marina

Na vier dagen zeilen we met  een noordwesten wind van 4 tot 5 beaufort enkel op de kluiver naar Kos en meren af in de oude haven. Bij de haveningang staat een groot oud fort en in de haven liggen veel rondvaartboten die de omliggende eilanden en Bodrum in Turkije aandoen. We liggen met het achterschip afgemeerd aan de kade en de vele toeristen lopen langs onze boot. Er zijn hier veel Nederlanders en regelmatig krijgen we vragen hoe lang we onderweg zijn. Dat hier veel Nederlanders komen is ook te merken aan de horeca in de stad, er is zelfs een Nederlands cafe waar je frikandellen en broodjes kroket kunt eten. Als we door de stad struinen zien we veel opgravingen, maar ook een moskee en Italiaanse bouwstijlen. Er zijn leuke smalle straatjes met de gebruikelijke souvenir winkeltjes en leuke pleinen. Kos stad is ook bekend om Hippocrates, de stamvader van de geneeskunst, die hier 400 jr. voor Christus gewoond heeft en er staat een boom waarvan gezegd wordt dat hij onder die boom les heeft gegeven. Ook nu nog moet elke arts de eed van Hippocrates afleggen. Wat verder opvalt is dat er fietspaden in de stad zijn aangelegd, levensgevaarlijk bij het oversteken. Het is leuk om deze stad aan te doen, maar het is erg druk en  gericht op het massatoerisme.

haven Kos

kasteel Kos


Kos


Zaterdag 28 september verlaten we Kos en zeilen naar het eiland Nisyros. Het eiland Nisyros is een oude vulkaan. We gaan met een auto op pad om het eiland te bekijken. Onderweg hebben we een fantastisch uitzicht op krater. We dalen af  in de krater en wandelen over de bodem. Overal komt stoom uit en we horen het water koken en  ruiken een scherpe zwavellucht. In de bodem zitten ook flinke gaten en scheuren waar je niet te dichtbij moet gaan staan.
 
 
We rijden verder naar het dorpje Nikia, een pittoresk plaatsje met een mooi kerkje en waar we ook weer een prachtig uitzicht hebben op de krater.


 
 
omdat ze zo schattig zijn
De volgende stop is de hoofdplaats Mandraki, waar alle rondvaartboten aankomen. Boven op een indrukwekkende rots staat een 16e eeuws klooster. In zee liggen zwarte rotsen en er is een mooi pad gemaakt naar een strand met zwarte kiezelstenen genaamd Chochlaki.


 
 
 
Als ´s avonds Jacqueline de foto´s van de camera op de laptop wil zetten worden per ongeluk alle 150 foto´s van de SD kaart gewist. Wat nu ...... even op internet zoeken biedt uitkomst en door het downloaden van een speciaal programma worden alle foto´s weer hersteld en teruggezet. Pffff..... wat een opluchting.
We liggen in de havenplaats Palon en blijven hier ruim een week liggen. Eerst komt er een depressie over met onweer en regen en daarna een aantal dagen Meltemi, een harde noordwesten wind. We liggen hier samen met de Alacrity en Oceana een Zweedse en Noorse boot. We kennen hen van onze winter in Marina di Ragusa en ook zij zijn onderweg naar Finike. Ze leren ons het kaartspel Liverpool en er wordt wat afgelachen als zij Nederlandse en wij Zweedse of Noorse woorden proberen te zeggen, maar met Engels kunnen we ons allemaal redden.
haven Nisyros

 
 
potje kaarten

 
In de haven komen veel huurboten, die weer op tijd terug moeten zijn in Rhodos of Kos. Het aankomen en vertrekken van de huurboten is altijd weer een heel circus en het gaat niet altijd goed. Zo zien we op een ochtend een huurboot die niet ver van de haven gestrand is op de rotsen. De bemanning is veilig, maar de boot is vermoedelijk total loss.
 
 
 
Door de harde noorden wind is het opeens veel kouder geworden. We hebben nu een trui en jas nodig en ook ´s nachts moet er een deken bij. Hopelijk komt de temperatuur weer wat hoger uit als de wind gaat liggen.
Er is op het eiland ook een natuurlijke sauna, die hebben we gemist toen we met de auto rondreden. Nu we hier al een week zijn gaan we vandaag met een scooter het eiland onveilig maken. De sauna is een kleine ruimte in een rotswand waar je het ongeveer 2 seconden vol kan houden. Er komt hete stoom uit de wanden, heel bizar. We zitten dus op een kokende vulkaan.
 

 
De laatste avond eten we in het familierestaurant Aphrodite, waar we inmiddels kind aan huis zijn. We hebben een gezellige avond in een authentieke Griekse sfeer. Morgen, maandag 7 oktober, hopen we weer verder te kunnen richting Symi.