zondag 4 mei 2014

Kekova Roads – Skopea Limani

21 April gaan we ankerop en verlaten de baai van Üçagiz. Na een volle week wordt het tijd om weer eens verder te gaan. Maar voordat we Kekova Roads verlaten ankeren we eerst nog in het baaitje Pölemos Bükü. Aan het einde van de baai is een eenvoudig restaurant en er loopt een mooi wandelpad naar de antieke stad Aperlai. Na de wandeling lunchen we in het restaurant, waar we die dag de enige klant zijn. Het houtvuur wordt opgestookt en we krijgen een verse salade uit eigen tuin, een heerlijke baracuda en frietjes.

 Zephyr in Pölemos Bükü

wandeling naar Aperlai

 Yörük Ramazan restaurant

deze baracuda gaan we opeten


22 april varen we naar Kas en meren af in het kleine haventje. De plaatselijke restauranthouder Ismaïl neemt de taken van de havenmeester waar en wijst ons een plekje aan. We hebben geluk en krijgen de enige mooringlijn die er is zodat we ons anker niet hoeven te gebruiken. Gelukkig maar want op de bodem zien we een wirwar van kettingen en ankers. ´s-Ochtends horen we een plof in de kuip, we gaan op onderzoek uit en vinden een vers brood met als afzender het restaurant aan de haven. Dat is nog eens service!  En het charmeoffensief van Smily´s restaurant werkt, we nemen er een lunch en bezichtigen een oude kelder van 3000 jaar oud onder het restaurant. Kas is een gezellig en levendig plaatsje, maar vandaag is het extra gezellig en druk omdat het Childrens day is. Childrens day is een nationale feestdag en er is muziek en folkloristische dansoptredens. Wat verder opvalt zijn de houten balkonnetjes in de smalle straatjes van het dorp. Ook hier weer een sarcofaag  en er is een klein oud theater.

3000 jaren oude kelder

brood bezorgd tot in de kuip

Childrens day

Childrens day

balkonnetjes Kas

sarcofaag Kas 

theater Kas


Na twee dagen trekken we verder naar Kalkan. In de oude haven vinden we een plekje. In de haven is men druk met het te water laten van de houten rondvaartboten. Het toeristenseizoen moet hier nog beginnen en iedereen is druk met de voorbereidingen. Kalkan  was vroeger een Griekse stad, dat is onder meer te zien aan de moskee, duidelijk een Griekse kerk waar later een minaret op is geplaatst.

Griekse kerk omgebouwd tot moskee

27 April verlaten we Kalkan en met een gunstige wind zeilen we naar de baai van Fethiye. Na een mooie zeiltocht van 43 mijl laten we vlak bij de jachthaven het anker vallen. De baai van Fethiye is samen met Göçek een populair zeilgebied, er varen hier dan ook veel huurboten rond. Fethiye is een grote redelijk moderne stad, na een aardbeving in 1957 moest de stad weer geheel opnieuw opgebouwd worden. De oude vismarkt is leuk om te bezoeken en we doen er de nodige boodschappen. Ook onze gasfles kunnen we hier omwisselen. Aan de boulevard liggen veel mooie houten schepen die een rondvaart of zeilvakantie aanbieden. ´s-Nachts is er een onweersbui en valt er veel regen zodat de boot weer lekker schoongespoeld is. Wim lakt het houtwerk en helpt de weigerende gps weer op gang.

moderne huizen in Fethiye met zonneboilers

vismarkt Fethiye


gulet


30 april vertekken we uit Fethiye. Het is rustig in de baai maar als we bij de uitgang van de baai zijn zien we witte koppen staan. We zetten een dubbel rif in het grootzeil en met de werkfok en half ingerolde kluiver stuiven we naar de overkant. In Skopea baai vinden we beschutting en zoeken een mooi baaitje uit. Skopia baai is een prachtig gebied met vele mooie ankerplekjes onder Göçek, een stadje met grote jachthavens en prima voorzieningen.


Skopia baai




Onze eerste stop is Thomb Bay waar we aan een houten steiger van een restaurantje afmeren en genieten van een goede maaltijd bij een open vuur. De Turken vinden het koud en stoken het vuurtje goed op.



Zephyr aan steiger Thomb Bay

Thomb Bay

restaurant Thomb Bay


Het volgend baaitje is Wall Bay, genoemd naar een stenen muur die vroeger diende als verdediging tegen vijanden. We meren af achter ons anker met een lijn naar de rotsen. Om de bomen te beschermen zijn er op veel plaatsen bolders gemaakt, waaraan jachten mogen afmeren.  We hebben de baai voor ons zelf en  maken een mooie wandeling naar Ruïne Bay, waar oude resten zijn van een nederzetting en een badhuis bij een voormalige warmwaterbron. Volgens de legende kwam Cleopatra hier enkele malen per jaar een bad nemen. Na de wandeling nemen we een biertje bij een restaurant waar ze net de vangst aan het schoonmaken zijn.

de muur van Wall Bay

afgemeerd achter anker met lijn naar de kant in Wall Bay

daat ligt ie dan, baaitje helemaal voor ons alleen

uitzicht vanaf de boot

panorama tijdens wandeling naar Ruïne Bay

Ruïne Bay 

vis schoonmaken


Na het prachtige Wall Bay steken we over naar Kapi Creek. Na de rust van Wall Bay belanden we in een druk baaitje met veel motorboten. We maken er een mooie wandeling en eten ´s-avonds bij het restaurant. De restaurantjes proberen op alle mogelijke manieren wat te verdienen aan de bootjes, zo kun je ook je haar laten knippen of zelfs een oliemassage nemen.

wie durft?

schapen tijdens wandeling

hier woont iemand

mooi uitzicht tijdens wandeling

vissertje


3 mei varen we naar Göçek om boodschappen te doen. Thuis pak je even de fiets of auto, hier kost het wat meer moeite. Om kwart voor elf vertekken we uit Kapi Creek, het is een kleine twee uur varen naar Göçek en ankeren daar voor het kiezelstrand. Met de bijboot roeien we naar de kant. Göçek heeft goede voorzieningen en we laden onze tassen en rugzakken vol en roeien weer terug. Daarna varen we naar een volgend ankerbaaitje alwaar we om kwart voor zes afmeren.

Onderweg passeren we het motorjacht Dilbar. Het is 110 meter lang en is van een rijke Rus die zijn geld verdient in de mijnbouw. Aan dek staat een helikopter om de baas op te halen. Ook zin in zo´n bootje? Nog even doorsparen, dit speeltje kost 263 miljoen dollar.

Dilbar