donderdag 31 juli 2014

Evia – Poros

Parallel aan de kust van het vasteland van Griekenland ligt het eiland Evia. Het eiland is 175 kilometer lang en het vaarwater tussen het eiland en de kust, de golf van Evia, is een beschut vaargebied omringd door hoge kusten. Er varen hier weinig jachten en in de plaatsen langs de kust is het heerlijk  rustig met voornamelijk Griekse vakantiegangers. Onze eerste stop is Platania waar we achter een piertje ankeren. Aan het piertje liggen vissers die ´s-nachts vissen, ze leggen drijvers met felle lampen in zee waar de vissen op af komen. Om half 8 ´s ochtends trekt de wind aan, het is bewolkt. We ontbijten buiten onder de buiskap en horen in de verte onweer al snel gevolgd door wat flitsen. Een klap en flits is ineens superdichtbij, we schrikken ons rot, daarna gaat het regenen wat bijna de hele ochtend aanhoudt. De boot wordt zo weer lekker schoongespoeld met zoet water. In Platania ontmoeten we een Nederlands stel, die met een camper door Griekenland trekken. Wellicht een idee om na het zeilen eens te proberen.
In de haven van Orei liggen we achteruit afgemeerd naar de kade en het is maar een paar passen naar het strand. De Grieken zwemmen hier met hoedjes op, hangen wat in het water en kletsen maar door. ´s-Avonds is het druk langs de haven en loopt de jeugd en familie de pantoffelparade. In Orei kunnen we de lekkende waterpomp van onze dieselmotor laten repareren, na een dag heeft Dimitros de as vervangen voor een vriendelijk prijsje. In Nederland zouden we een een stuk duurder uit zijn geweest. In het piepkleine haventje van Limni vinden we langs de kade in de haveningang nog net een plekje. Limni is een gezellig badplaatsje dat met name ´s-avonds helemaal tot leven komt.
Het eiland Evia en het vasteland is enkel bij de stad Khalkis verbonden met een tweetal bruggen. Een brug is hoog genoeg maar de brug in het centrum van de stad moet geopend worden. Dit gebeurt maar één keer per dag als er weining verkeer is. Om twee uur ´s-nachts gaat de brug open en gaan we met nog wat andere jachten door de brug, in de brugopening staat een sterke stroming en het is opletten om vrij van de andere schepen te blijven.
De haven van Voufalo ligt achter een landtong, het plaatsje bestaat maar uit een paar huisjes, een paar restaurantjes en een klein hotel. De dichtsbijzijnde supermarkt is 10 kilometer rijden, maar als we ´s-ochtends naar de kant gaan komen er een paar ventwagens langs en kunnen we vers brood en groente kopen.

Voufalo

Voufalo


Na de  golf van Evia zetten we koers naar het eiland Kea, onderweg passeren we een drukke scheepvaartroute naar Athene. Kea is een kaal eiland. Met de bus gaan we naar de hoog gelegen Chora Loulis. Belangrijkste bezienswaardigheid is de Leeuw van Kea, een beeld van 6 meter lang dat in de 6de eeuw is uitgehouwen uit de rotsen. Het stadje is typisch voor de Cycladen, met smalle, soms overdekte, steegjes en trapstraatjes, alleen zijn de huizen hier voorzien van dakpannen.de leeuw van Kea
In de haven zien we nog een bekende Koopmans liggen, de Orca. Met dit schip heeft  Eelco Kazemier solo de wereld rond gezeild, het 40 jaar oude schip is nu eigendom van een Sloveen en ziet er nog goed uit.Na Kea steken we over naar het vasteland van Griekenland naar de baai Saunion. De tempel van Poseidon staat hier boven op de kaap en is ´s-avonds mooi verlicht. In de baai ligt nog een opmerkelijk schip dat met zonnepanelen wordt aangedreven. Het lijkt wel een ruimteschip uit de serie Star Trek.

tempel van Poseidon

Starship Enterprise  uit Star Trek?

30 Juli arriveren we bij het eiland Poros waar we afgesproken hebben met Peter en Yvonne van de Ilja.In Portugal zagen we ze voor het laatst en we hebben heel wat bij te kletsen.