donderdag 17 juli 2014

Limnos - Sporaden

1 juli is de wind gekalmeerd en verlaten we Moundrou. We varen naar de hoofdstad Mirini aan de westkant van het eiland Limnos. We ankeren in de haven voor het strand, een prima plek dicht bij de stad en alle voorzieningen. ´s Ochtends gaan we op pad om het kasteel te beklimmen dat hoog boven de haven uittorent. We beklimmen de trappen en als we goed en wel het verlaten terrein opwandelen springt er opeens een hertje voor ons langs. Het gaat zo snel en het is zo dichtbij dat we geen foto hebben kunnen maken. We lopen op dit uitgestrekte terrein van het kasteel helemaal alleen en genieten van het fantastische uitzicht. We gaan in Mirini ook nog even flink boodschappen doen in de goed gesorteerde supermarkt. Hij is lekker dichtbij en we kunnen alles in de bijboot laden wat een hoop gesjouw scheelt.

Na twee dagen vertrekken we vroeg voor een lange tocht naar de Sporaden. Er is een mooie wind voorspeld maar helaas blijft deze uit en na een uurtje of drie zeilen moet de motor het meeste werk doen. Onderweg krijgen we nog bezoek van 6 dolfijnen, daar wordt je altijd vrolijk van.  Na 60 mijl ankeren we in de baai aan de noordkant van het eiland Kira Panayia. De baai Planitis is slechts via een smalle toegang, 82 meter breed, te bereiken en is goed beschut voor de wind. Inmiddels hebben we op de marifoon gehoord dat er windkracht 7 voorspeld is. Er zijn geen voorzieningen en we hebben geen telefoonbereik. Kira Panayia en de omliggende eilanden zijn een beschermd natuurgebied waar de bedreigde monniksrob voorkomt en veel zeldzame vogelsoorten. Wij zien alleen maar geiten en meeuwen. De volgende ochtend worden we al vroeg wakker van de aanwakkerende wind. De voorspelde windkracht 7 komt er toch aan zodat we nog een dagje hier blijven liggen.
Als we de volgende ochtend vertrekken staan er flinke golven voor de smalle ingang, maar we kunnen al snel het voorzeil uitrollen zodat we rustig richting Alonissos kunnen zeilen. We komen een hele flottieljevloot tegen, het is hier merkbaar drukker dan aan de overkant van de Ege├»sche zee. 
We meren af aan de kade in de haven van Patitiri. In de haven is het ondiep en de golven van de veerboten weerkaatsen tegen de betonnen kade waardoor je hier erg onrustig ligt. Het stadje is leuk dus dat maakt een hoop goed. Gordon en Ann van de Sarah Grace liggen hier ook en we gaan samen uit eten bij een Griekse taverna waar live muziek gespeeld wordt. De oude hoofdstad van het eiland dat boven op de berg is gelegen is na een aardbeving in 1965 verlaten en men is zich aan de haven gaan vestigen. Inmiddels is de oude bovenstad gerestaureerd en weer bewoond en hebben met name kunstenaars er zich gevestigd. We gaan met de bus naar de bovenstad waar we een mooi uitzicht hebben en dwalen door de nauwe straatjes. Het bovenste deel van de stad is niet per auto toegankelijk en met een ezel worden de zware spullen vervoerd, van grote zakken houtskool tot kratjes bier. De terugweg naar beneden doen we lopend, een mooie wandeling over een verhard ezelspad.

Het volgende eiland wat we aandoen is Skopelos. Na de drukke kade in Patitiri gaan we ankeren in een prachtige groene baai, ├ôrmos Panormou. Het is een compleet beschutte baai maar smal zodat we nog een lijn uitbrengen naar de rotsen. We maken een rondje Skopelos. We doen Loutraki aan, waar we weer water kunnen tanken en de halve finale kijken van het WK. Daarna de hoofdplaats Skopelos, wat tegen een heuvel omhoog gebouwd is. Een leuk stadje met opeengepakte witte huisjes en hele nauwe straatjes. De vele ferry´s varen af en aan maar hier hebben we er geen last van.


We steken over naar Skiathos en ankeren voor het strand, maar eind van de middag wordt deze ankerplek te hobbelig en wijken we uit naar de haven van Skiathos. Het ligt hier vol met rondvaartboten en huurboten. Er is geen plaats voor bezoekende jachten dus ankeren we net buiten de haven, naast de aanvliegroute van het vliegveld. Skiathos is een populaire badplaats met een bruisend uitgaansleven, de pech is dat we geankerd liggen voor de bars en disco´s zo blijkt later, wat een takkeherrie. ´s Ochtends gaan we nog even de stad verkennen met de bijboot en laten Skiathos voor wat het is en varen richting het vasteland van Griekenland.