woensdag 13 juni 2018

Montenegro

29 Mei 6 uur ’s-ochtends gaan we anker op en verlaten het eiland Erikousa op weg naar Montenegro. De zon komt mooi op en de zee is glad. Onder de kust van Albanië schuift een ferry voorbij en af en toe zien we een visser, de zee is verder leeg.
Overdag brengen we de tijd door met eten, drinken en een puzzel, er is weinig wind en in de loop van de dag kunnen we een paar uur zeilen. Een paar keer zien we dolfijnen passeren. De zon gaat mooi onder en in de nacht hebben we het licht van een volle maan. We draaien wachtjes van twee uur op en twee uur af. Onder de ochtend hebben we weer wind en zien een dreigende lucht boven de bergachtige kust van Montenegro.
30 Mei arriveren we in Budva, na 29,5 uur met 161 mijl op het log en meren af aan de douanekade om in te klaren. Montenegro is geen lid van de EU en bezoekende jachten moeten een vaarvergunning kopen. Na drie loketten en 2 uur wachten mogen we eindelijk naar de jachthaven.
De citadel van Budva is mooi gerestaureerd, net buiten de oude stad staan grote hotels en moderne appartementen.
We zijn moe van de lange tocht en blijven hier twee dagen. De voorzieningen van de jachthaven vinden we ver onder de maat gelet op de vorstelijke tarieven, voor de superjachten is dit blijkbaar geen probleem.
We varen de golf van Kotor in, bij de ingang staan oude forten en verder in de baai zien we in de rotsen grotten waar vroeger onderzeeërs in konden afmeren.
De golf van Kotor bestaat uit 3 grote bassins welke met nauwe kanalen zijn verbonden. Met name het laatste bassin is omringd door steile hoge bergen van meer dan 1.000 meter hoog.
De oude vestingstad Kotor ligt aan het uiteinde van de baai en staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van Unesco. De mooie stad is dan ook erg populair en druk, de andere ochtend liggen er 3 cruiseschepen, met ieder ongeveer 3.000 passagiers.
We dolen wat door de nauwe straatjes en kopen groente en fruit bij de dagelijkse markt aan de rand van de stadsmuren.
Na 1 dag willen we weer verder en varen richting de uitgang van de golf van Kotor naar Herceg Novi. We beklimmen het fort van waar we een mooi uitzicht hebben op de haven. Herceg Novi is een levendige badplaats, het is weekend dus dat betekent slapen met oordoppen in.
4 juni klaren we uit in Zelenika en verlaten Montenegro op weg naar Kroatië. Onze indruk van Montenegro is positief, het land heeft een prachtig berglandschap. De havens zijn echter duur en na Griekenland is dat wel even wennen. Wat we vooral missen zijn de gastvrije, vriendelijke en bescheiden Grieken, de Montenegrijnen komen op ons wat norser over.