donderdag 7 juni 2018

Petriti – Erikousa

We ankeren in de baai van Corfu onder het kasteel. Een prima ankerplek vlakbij een trap, vanwaar het maar een klein stuk lopen is naar het centrum en dichtbij een bakker, supermarkt en een paar restaurantjes. Op deze ankerplek ligt veel wier en we zoeken dan ook naar een witte plek in het water waar geen wier groeit en laten daar het anker vallen, varen heel langzaam achteruit en als het anker pakt trekken we met volle kracht achteruit om te testen of het anker goed houdt. Helaas doen veel jachten dit niet. Als er ’s-avonds een onweersbui overtrekt gaat een anker van een onbemand zeiljacht in de buurt krabben en verdaagt tegen een ander zeiljacht. Midden in de bui komt een stel met twee kinderen uit alle macht aan gepeddeld en haalt het anker op. Ze hebben pech want de ankers van beide jachten zitten verstrik in elkaar. Na een tijdje komen ze gelukkig los van elkaar. Vanuit onze ankerplek hebben we een mooi uitzicht op het kasteel, en een oude windmolen.
Bij de trappen waar we met de bijboot aanleggen is een mooie groenzoon met oude bomen, onder deze bomen spelen mannen elke avond petanque en vindt men verkoeling.
De andere dag bezoeken we het centrum van de stad.
We zijn niet het enige jacht in deze baai, er ligt nog een grote jongen iets verderop, niet mooi maar wel groot.
Na 2 dagen Corfu varen we naar Ormos Kalami, een ankerbaai aan de noordoost kant van Corfu. Aan de wal zijn een paar restaurantjes en kleine hotels en op het kiezelstrand staan parasolletjes. De ankerbaai is diep en we ankeren dicht bij het strand, dat scheelt ook weer een stukje roeien naar de kant. Het is een mooie baai en hier zijn stukjes gefilmd voor de James Bond film “for your eyes only” en “the greek tycoon”
Onze laatste stop in Griekenland is het meest noordelijke eilandje Erikousa. We ankeren aan de zuidkant van dit eilandje. Met hulp van subsidie van de EU zijn ze bezig om hier een jachthaven aan te leggen, ons inziens is dit letterlijk geld in het water gooien. Het is een erg klein eilandje en er valt niet veel te beleven. De stroomvoorziening op het eiland wordt opgewekt met een dieselgenerator. We zijn er getuige van dat twee mannen met een pick-up over een hek klimmen en kannetjes diesel vullen uit een grote dieseltank. Even later zien we ze bij de haven en vullen de tanks van hun boot!