donderdag 24 mei 2018

Messolongi –Petriti

We zijn weer bij de Ionische eilanden. Voorlopig de laatste keer, we doen nog een paar favoriete plekjes aan.
Eerst maken we een mooie zeiltocht naar Eufymia op het eiland Kefalonia, waar we afscheid nemen van George de dieselman. We waren een goede klant met onze grote dieseltank. Ook de serveerster van het barretje Fiore Amore herkent ons nog van eerdere jaren.
Daarna varen we naar Vathi op het eiland Ithaka, ankeren in de baai en slenteren door de straatjes.
Op het eiland Meganisi meren we af in Port Spiglia waar we nog een keer eten bij het restaurant van Steve en Jerry en 2 wasjes draaien.
Het is voorjaar en alles staat in bloei.
Ook klein Vathi doen we nog een keer aan. We hebben er gratis water en stroom en kunnen het schip schoonspoelen van al het saharazand.
Via het Lefkaskanaal passeren we de pontbrug op weg naar Preveza. Het is hier druk aan de kade omdat de jachthaven wegens bouwwerkzaamheden gesloten is. Als we nog maar net vastliggen komt de ober van het tegenoverliggende restaurant een glas ouzo brengen. Dat valt in de smaak, “jamas” zeggen ze hier in Griekenland.
Vanuit Preveza is het een lange dagtocht naar het eiland Paxos, waar we ankeren in het azuurblauwe water van de baai in Lakka. Dit paradijselijke baaitje moet helaas met velen gedeeld worden, en het is dringen op de ankerplek.
De andere ochtend trekt de wind aan en zijn er onweersbuien met modderregen. Onze nieuwe Zephyr ziet er besmeurd uit. Na de ergste bui gaan we ankerop en varen naar Petriti op het eiland Corfu. Als we de haven naderen lijkt deze vol te liggen. Tegen beter weten in varen we naar binnen en vinden toch nog een plekje aan de kade. Later op de dag begint het flink te waaien en zijn we de rest van de dag druk met fenders, lijnen en het anker. Er is weinig plek in dit haventje waar nog een aantal vissers liggen die ’s-nachts met lampen gaan vissen. We blijven hier nog een dagje. Als onze buurman vertrekt zit zijn anker achter ons anker. Met hulp van een ander en een hulplijn komt zijn anker vrij, waarna wij voor de zekerheid anker op gaan en weer opnieuw aanleggen. Wat dat betreft is het altijd weer feest in Griekenland.
Dit was het weer, groeten uit Petriti (Corfu)