zondag 13 mei 2018

Poros - Messolongi

Tussen het eiland Poros en de Peloponesos is een smalle doorgang, hier vinden we een plekje om af te meren. Eenmaal vastgemaakt zien we dat we voor een bar liggen, dat wordt een rumoerige nacht. Zondag is er onweer met stortregen en houden we een rustdag. Poros is een vulkanisch eiland met nauwe straatjes en het is er gezellig. Een Nederlands stel dat hier een boot huurt is geinterreseerd in ons schip en zowaar hebben we onze eerste bezichtiging.
7 mei varen we naar Epivadros, een flottielje met ruim 10 schepen is ons net voor, de kade ligt vol dus ankeren we in een baaitje net naast de haven. De bijboot wordt gelanceerd voor een wandeling door het dorp, we vinden een leuke taveerne met uitzicht op de baai. Dinsdags is het Korinthe kanaal gesloten en maken we een stop in Korfos, een wel heel erg stil plaatsje met vooral huizen die enkel in het weekend en vakantie bewoond zijn.
9 mei passeren we het Korinthe kanaal. Ook al is het de tweede keer, het blijft een spectaculaire doorvaart. Wim moet zich eerst melden en betalen bij het kantoor en dan is het wachten op toestemming om te gaan. 40 minuten later zijn we er doorheen en 180 euro armer!
In Korinthe gaan we op zoek naar een internetkaartje zodat we de weersvoorspellingen kunnen raadplegen.
Van Korinthe naar Galaxidhi is 43 mijl varen, onderweg trekt de wind aan en het wordt een oncomfortabele tocht. Een grote groep kleine dolfijnen brengt nog wat vertier in deze tocht. Ook hier ligt de kade vol door een flottielje en moeten we in een baaitje ankeren. Als we nog maar net voor anker liggen spoelt een regenbui het zout van de boot. Galaxidhi bevalt ons prima, er staan mooie oude huizen en heeft een leuk centrum. We blijven dan ook nog een dagje liggen.
Onderweg naar het eilandje Trizonia krijgen we bezoek van twee grote dolfijnen die ons op een ware show trakteren.
De haven van Trizonia is een gribus bende, verlaten en zelfs gezonken jachten liggen hier al jaren. De kade ligt vol met grote gaten waar je omheen moet zigzaggen om niet je nek te breken.
De volgende tocht is naar Messolongi, een tocht van 40 mijl. We staan op tijd op en vertrekken direkt, ontbijten doen we onderweg. Halverwege passeren we de Rion-Andirion brug, volgens de reisgids de langste hangbrug van Europa, maar of dat nog klopt is de vraag. De brug 2252 meter lang, 25 tot 45 meter doorvaarhoogte met 4 pijlers. Ondanks de brug varen er nog steeds veerboten heen en weer.
Langs de lange invaart naar Messolongi staan paalwoningen van vissers waarvan inmiddels de meeste in gebruik zijn als vakantiehuisje.