maandag 6 juni 2011

Dieppe - Ouistreham

Vanuit Dieppe gaan we met de trein een dagje naar Rouen, de hoofdstad van Normandië. Rouen wordt de stad van de honderd kerktorens genoemd. Het centrum is prachtig gerestaureerd, er zijn veel mooie straatjes en pleintjes met vakwerkhuizen. In 1431 is Jeanne d’Arc hier veroordeeld tot de brandstapel. We bezoeken het plein waar dit heeft plaatsgevonden, er is op deze plaats een kerk gebouwd, de Eglise Jeanne d ‘Arc. De vorm van de kerk verbeelden de vlammen van de brandstapel. Van buitenaf is het een somber gebouw maar eenmaal binnen zie je een prachtige glaswand van 500m2  16e eeuwse glas in lood ramen.  De trots van de stad is de Gros Horloge welke over de straat heen is gebouwd.

 
Maandag 30 mei vertrekken we naar Fécamp. Onderweg zegt Wim ‘zullen we vanavond vis eten?’ Oké, doe maar een paar kleine makreeltjes. We proberen voor het eerst ons vistuig uit, een paravaan met drie lokaasjes. Na een minuut hebben we beet! Er hangen 2 makreeltjes tegelijk aan de haak. Dit is nog wat weinig voor een avondmaal, dus proberen we het nog een keer en warempel na twee minuten hangt er weer een aan de haak. Deze is wat groter en we vinden het wel genoeg zo. Samen met het vistuig hebben we ook een vlijmscherp fileermes gekocht en nu is het de beurt aan Jacqueline om de vissen schoon te maken. ’s Avonds gaan de visjes in de oven en ze smaken heerlijk.De aanloop van Fécamp is mooi met zijn Cap Fagnet, de hoogste kaap van Normandië.
Op weg naar Ouistreham is de wind gelukkig zo gunstig dat we heel dicht onder de krijtrotsen kunnen zeilen zodat we de rotspoorten van Étretat goed kunnen zien. In de krijtrotsen zijn hoge openingen ontstaan doordat de golven het zachte gedeelte van het gesteente weggespoeld hebben.  Met de zon op de witte krijtrotsen is het een prachtig gezicht.
Vanuit Ouistreham gaan we het kanaal op naar Caen, de hoofdstad van Calvados. Onderweg passeren we de Pegasus brug. Het is begin juni en D-day wordt hier uitgebreid herdacht. De Pegasus brug is de nacht voor D-day door de geallieerden die geland zijn met zweefvliegtuigen ingenomen, het huisje bij de brug is dan ook het eerste huis in Frankrijk dat bevrijd is.