zaterdag 28 mei 2011

Oostende - Dieppe

Na een stop in Nieuwpoort zijn we de Franse grens gepasseerd. De Franse gastenvlag wordt gehesen.


Vlak voor de haven van Duinkerke zien we een mistveld aankomen en even later zitten we er midden in. Gelukkig is dit maar van korte duur en wordt het snel weer helder. In Duinkerke blijven we een paar dagen vanwege de harde wind. We bezoeken hier het oorlogsmuseum dat een indruk geeft van operatie Dynamo. In de Tweede Wereldoorlog werden in mei/juni 1940 in 7 dagen tijd vanuit de haven en omliggende stranden van Duinkerke 340.000  Britse en Franse militairen geëvacueerd. De troepen waren bij de Slag om Duinkerke omsingeld door de Duitsers. De evacuatie gebeurde met torpedojagers, vrachtschepen, patrouilleboten en zelfs pleziervaartuigen en privé-bootjes, al dan niet vrijwillig. Na dit bezoek krijgen we een ander beeld van de stad. De stad is bijna compleet gebombardeerd waardoor er weinig oude gebouwen over zijn gebleven.

Nadat de harde wind is gaan liggen gaan de meeste boten weer op pad.

Havenhoofd Duinkerke
Door het nauw van Calais varen we naar Boulogne sur Mer. Het is helder weer zodat we aan de overkant de krijtrotsen van Dover zien. De oude Middeleeuwse vestingstad van Boulogne sur Mer is een bezoek waard met als hoogtepunt de Basiliek de Notre Dame met haar fraaie koepel.
Koepel Basiliek de Notre Dame
Wanneer we uit Boulogne sur Mer vertrekken staat er nog een behoorlijke zee, de golven slaan soms over de golfbreker, eenmaal op open zee wordt het gelukkig rustiger.

Golfbreker Boulogne sur Mer
 Na ruim 8 uur varen en 58 mijl op het log komen we aan in Dieppe. Dieppe is een gezellige stad waar we een paar dagen blijven.  
Krijtrotsen Dieppe