zondag 14 augustus 2011

Ribadeo – La Coruña


Als we uit Ribadeo vertrekken staat er een swell, een lange oceaandeining. Onderweg neemt de deining toe tot 3 à 4 meter, dat is niet leuk meer. Er is weinig wind dus de motor doet het werk. We stoppen in Viveiro en ankeren bij het strand. De volgende dag gaan we naar de jachthaven en vullen de voorraden aan. Er zijn twee grote supermarkten bij de jachthaven en het  aanbod in de Spaanse supermarkten is ruim. We komen dan ook met volle tassen terug, de kastjes raken vol en moeten nodig gereorganiseerd worden.


De volgende stop is Ria del Barquera, een mooie Ria met mooie stranden en steile oevers die begroeid zijn met eucalyptusbomen. Het is maar 10 mijl varen, eenmaal op weg waait het behoorlijk en we zijn blij dat we geen lang stuk moeten varen. We ankeren bij het kleine vissersplaatsje Vicedo. 


Een blusvliegtuigje doet ’s avonds in de Ria vlak voor onze neus een paar oefenrondjes. Het eerste rondje lijkt het alsof het gaat landen maar er wordt water geschept en bij het volgende rondje weer gelost.

’s-Avonds gaat de wind liggen maar de deining blijft doorlopen en we slapen slecht. De volgende dag gaan we dan ook weer verder naar een volgende Ria. Met een lekkere noordoosten wind zeilen we naar Cedeira, onderweg passeren we de prachtige steile kust van Galicië.




De Ria de Cedeira heeft een smalle aanloop tussen hoge rotsen, eenmaal binnen in de Ria lig je goed beschut bij een uitgestrekt strand. We ankeren hier en blijven twee dagen.



Onderweg naar La Coruña is het rustig zeilweer en Wim gaat vissen met de nieuwe paravaan die we nog in Frankrijk hebben gekocht. Deze paravaan is een stuk kleiner en lichter dan de vorige die we verspeeld zijn, waardoor hij bij te hoge snelheid van de boot regelmatig boven water trekt. Wim maakt net de opmerking dat deze paravaan niet zo goed is en bijna tegelijkertijd…. Ik denk dat ik beet heb! We vangen een flinke makreel waar we met zijn tweetjes een goede maaltijd aan hebben. Dit keer word de makreel verwerkt in een lekker visstoofpotje.



La Coruña is een verzamelplaats voor veel zeilers op weg naar het zuiden, we zien dan ook meerdere Nederlandse schepen en zitten al snel op de borrel bij een ander schip.

Jacqueline gaat op haar blote voeten aan boord  en stoot haar grote teen, de nagel zit  los en de teen bloedt. We krijgen van menig zeiler advies om de nagel er af te (laten) halen, we zien het even aan en leggen er een verbandje om. Jacqueline kan gelukkig nog lachen.