dinsdag 11 oktober 2011

Lissabon – Lagos

Zaterdag 1 oktober willen we uit Lissabon vertrekken, het weerbericht voorspelt echter een krachtige zuidenwind, dat is uit de verkeerde hoek, dus besluiten we nog een extra dag in Lissabon te blijven.

Zondag’s varen we met een zwakke variabele  wind naar Sesimbra. Sesimbra ligt vlak voorbij Cabo Espichel. De rotskust is hier prachtig en het water is erg helder.

De jachthaven is niet groot maar we kunnen een plaatsje krijgen voorin de haven. Het ruikt er helaas naar de dichtbij gelegen rioolzuivering en als het begint te schemeren worden we verwelkomt door een legertje muggen. We zijn de hele nacht druk bezig met het bestrijden van de muggen en slapen slecht.’s-Ochtends gaan we nog even naar het plaatsje dat twee kilometer lopen is voor wat boodschappen en vertrekken iets na de middag naar Sines.

Sesimbra

Sines is de laatste haven voor de zuidwest punt van Portugal. Na een mooie zeildag komen we in Sines aan terwijl het donker wordt. De voorhaven is een grote industriehaven, verderop is een kleine jachthaven. We ankeren voor het plaatsje en het kasteel waar de zeevaarder Vasco da Gama is geboren. Ondanks dat de haven enkel open is naar het zuidwesten loopt de noordwesten swell door tot in de haven. Het wordt aldus weer een nacht met weinig slaap. Vroeg in de ochtend vertrekken we op weg naar Cabo de São Vicente, er is bijna geen wind en de motor moet het werk doen.

Cabo de São Vicente

Net voorbij  Cabo de São Vicente gaat de zon prachtig onder.


We twijfelen of we in het donker verder gaan tot Lagos of stoppen in Sagres. De pilot waarschuwt hier voor visnetten en we zijn moe, dus besluiten we te ankeren bij het strand van Sagres. Er staat een kleine deining voor het strand maar het lijkt te doen. Later draait de wind waardoor ons schip dwars op de deining komt te liggen.  Het schip begint dan te rollen en wederom komt er weinig van slapen terecht. Bij het krieken van de dag gaan we anker op en varen de resterende 15 mijl naar Lagos.

Rots Algarve Lagos


De kust voor Lagos is erg mooi, met grillig gekleurde rotsen en grotten. Het krioelt ineens van de kleine bootjes die in en uit varen met toeristen. Na 3 lange dagen op een lege zee is dit gezellig binnenvaren en ook de stad ziet er levendig uit.  

We treffen hier ook weer de Ilja en de Bold Black Bear. Er wordt gelijk een afspraak gemaakt voor een gezellige kaasfondue. We blijven een weekje in Lagos.