vrijdag 30 september 2011

Lissabon

We liggen nog maar net vast in de jachthaven Doca de Alcantara en worden uitgenodigd door de Ilja wat te komen drinken. We werden al verwacht en omdat Kiki van de Bandos weer naar Nederland terugvliegt is er een afscheidsetentje georganiseerd. We gaan met z’n zessen naar een Fado restaurant. Het is een gezellige avond  met mooie Fado-muziek en het wordt laat. De andere ochtend vroeg vertrekt de Ilja, we worden wakker van het geblaf van Woezel de scheepshond en als de Ilja vertrekt staan wij ze nog slaperig uit te zwaaien.

Zondag gaan we op pad naar de wijk Belém. Vanuit de jachthaven is dit een mooie wandeling over de promenade langs de Taag. Op zondag zijn de meeste monumenten in Lissabon gratis te bezoeken.

De Torre de Belém stond vroeger midden in de rivier en diende ter beveiliging van de haven. In de bouwstijl vind je de Moorse invloed terug, het bestaat uit een wacht- en vuurtoren van vier verdiepingen en een achthoekig bastion















Het Padrão dos Descobrimentos is een gigantisch monument met beelden van Hendrik de Zeevaarder en een gevolg van belangrijke Portugese kunstenaars, missionarissen en matrozen.






















Het klooster Mosteiro dos Jerónimos  en de Igreja de Sante Maria de Bélemis zijn een en al pracht en praal, de kapel is gebouwd met  6 slanke en hoge pijlers die doorlopen in een netgewelf waardoor het lijkt alsof er een rij palmbomen staan.

’s-Maandags gaan we met de trein naar de wijken Baixa, Chiado en Bairro Alto. Het openbaar vervoer in Lissabon is prima geregeld en de jachthaven ligt erg centraal vlak bij een  treinstation en er stoppen diverse bussen en trams die meerdere malen per uur rijden.
Vanuit het station lopen we naar Praça do Comércio. Midden op het plein staat een bronzen beeld van Koning José I te paard en grenzend aan dit plein staat een grote triomfboog. Het oude stadscentrum van Lissabon is gebouwd op zeven heuvels. Om de hoogte te overbruggen, 32 meter, zijn er een aantal Elevadors gebouwd, een stalen lift of een trammetje.






We vieren Jacqueline haar verjaardag met een etentje in restaurant  Cervejaria de Trindade. Vanaf straat gezien ziet het restaurant er niet erg aanlokkelijk uit, maar onze reisgids beveelt het 150 jaar oude restaurant aan. Eenmaal binnen wordt je overweldigd door het prachtige interieur gedecoreerd door azulejotegels. Als we laten blijken dat we Jacqueline haar verjaardag vieren komen er twee obers met een kaars en een extra chocoladetaartje “Lang zal ze leven (Felicidades) zingen. Het verjaardagsgevoel is hiermee compleet.

Dinsdag houden we rustdag, waarna we woensdag het moderne stadsdeel Parque das Nações bezoeken. Parque das Nações is het terrein waar in 1998 de wereldtentoonstelling werd gehouden, tijdens deze Expo stonden water en de wereldzeeën centraal mede omdat het 500 jaar geleden was dat Vasco da Gama de vaarroute naar India ontdekte.
We bezoeken het op een na grootste aquarium ter wereld Oceanário de Lisboa. In het bassin met een inhoud van 6.000 m3 leven zo’n 8.000 diersoorten, van pinguins tot haaien. Het is een indrukwekkend aquarium en hieronder een kleine selectie van de vele foto’s die we hebben gemaakt.

 


 



Na het aquariumbezoek gaan we naar het hypermoderne winkelcentrum Centro Vasco da Gama. Het gebouw heeft een grote glazen koepel zodat er binnen daglicht is en doordat er continu water over de koepel stroomt blijft het hele centrum lekker koel.



Donderdag bezoeken we de oudste wijken van Lissabon Castelo en Alfama. Deze oude wijken hebben de aardbeving van 1755 doorstaan en  het middeleeuwse stratenplan is nog intact. Het hoogst gelegen punt is Castelo de São Jorge waarvandaan we een geweldig uitzicht hebben over Lissabon. Het kasteel is van oorsprong Romeins maar is later verbouwd tot een Moorse vesting. Rondom het kasteel kun je heerlijk rondslenteren in de doolhof van smalle steegjes en binnenplaatsen.



















Vanaf Largo das Portas do Sol genieten we van de vele miradouros (uitzichtpunten) over de wijk Alfama en de rivier de Taag.


We hebben genoten van Lissabon en heerlijk de toerist uitgehangen en dat allemaal eind september met een stralende zon, 30 graden en vriendelijke Portugezen.