vrijdag 21 september 2012

Lipari eilanden – Catania (Sicilië)


De voorspelde wind houdt langer aan dan in eerste instantie voorspeld is, we liggen dan ook 2 volle dagen en nachten met windkracht 7 tot 8 achter ons anker. Bij elke windvlaag checken we even of het anker het houdt en of andere schepen ook op hun plaats blijven liggen. Het is verbazend dat een anker van 25 kg. en 50 meter ketting zoveel kracht hebben en ons schip van 15 ton op zijn plaats houden. Nadat de wind is gaan liggen verkennen we Vulcano en doen wat boodschappen. Ze hebben er zelfs Hollandse beschuit, dat is iets dat we al lang niet meer gegeten hebben. De twee grootste atracties op het eiland zijn het modderbad en de rokende vulkaan. Het modderbad stinkt een uur in de wind maar het schijnt goed te zijn tegen huidproblemen. Er wordt druk gebadderd en daarna stink je nog dagen naar rotte eieren.

 

Na 5 dagen Vulcano varen we naar het eiland Lipari. We willen diesel tanken maar op zondag is de pomp gesloten. De passantensteigers zijn haast leeg, het toeristenseizoen is hier voorbij. Door de hevige regen van de afgelopen dagen zijn er straten en winkels overstroomd door modder. Het stadje ziet er zowieso wat smoezelig uit en is beslist niet het chique plaatsje wat we ervan verwacht hadden. Rondom de haven is wat vertier en de oude vestingstad met de oude dom is de beklimming waard. We willen wat eten en hangen wat rond in de stad, om een uur of half negen komt er eindelijk wat reuring en lopen de terassen vol en kunnen we aanschuiven voor een pizza.
 
 

Maandag 17 september vertrekken we richting Sicilië. We zoeken een geschikt ankerplekje bij het plaatsje Millazzo, de kust loopt hier echter heel steil af zodat dat niet lukt en we bij de haven een mooring nemen. De volgende ochtend vertrekken we vroeg voor een lange tocht door de Messina straat. Het smalste stuk van de Messina straat is slechts twee mijl breed. Het is er druk met veerboten tussen het vasteland van Italië en Sicilië. Zoals gehoopt passeert vlak voor onze boeg de oude veerboot Koningin Beatrix, die voorheen dienst deed tussen Vlissingen en Breskens.

 
Het is opletten in de  Messinastraat, het stroomt er erg hard en er zijn draaikolken. We krijgen er  bezoek van dolfijnen en we zien een zwaardvissersboot. Dit schip is speciaal uitgerust om zwaardvissen te vangen. Er staat een hoge mast op het schip van waaruit uitkijk gehouden wordt en een heel lange boegspriet die net zo lang is als het schip.
 
 
Als we eenmaal de Messina straat gepasserd zijn varen we op de Ionische zee,  ´s-Avonds ankeren we in Taormina Bay bij het plaatsje Taormina.  
ankerplek Taormina bay

 
 
De volgende dag varen we naar Riposto en hebben nu zicht op de Etna. Riposto is een smoezelige stad waar we het na een nachtje voor gezien houden en varen naar Catania. Catania is na Palermo de op een na grootste stad van Sicilië en heeft een mooi oud stadscentrum met veel barokke in lavasteen opgetrokken gebouwen. De stad ligt aan de voet van de Etna, uitbarstingen en aardbevingen hebben in het verleden veel vernield, maar er is veel opnieuw opgebouwd en bewaard gebleven. De componist Bellini is hier geboren, zijn graf is in de dom en er staan diverse beelden van hem in de stad. We hangen een dagje de toerist uit en genieten van de gezellige sfeer van de stad, die door de levenslustige inwoners en het drukke verkeer de bijnaam ´Milaan van het Zuiden´ heeft gekregen.
 
gids Jacquelinegroentewagen op drie wielen