donderdag 13 september 2012

Salerno – Lipari eilanden


Wim gaat afrekenen bij de haven van Salerno. Er wordt nog wat onderhandeld over de prijs. Pinnen? Nee dat kan niet, het pinapparaat is kapot. Dan maar contant, als betalingsbewijs krijgen we een geel memovelletje mee. Dat geld verdwijnt dus in de zakken van het havenpersoneel. We worden dan ook uitbundig uitgezwaaid door het havenpersoneel.

We varen zuidwaarts naar het plaatsje Agropoli. Een mooi haventje met de oude stad op een heuvel. De havenmeester haalt een boot voor ons weg zodat wij een plaatsje hebben.
 
Het weerbericht voor de volgende dagen is onbestendig met onweer. We trekken nog een stukje verder naar het plaatsje Acciaroli. Acciaroli heeft een kleine vissershaven met plek voor jachten. We krijgen een dikke mooringlijn om ons schip aan vast te leggen welke eerder geschikt is voor een visserkotter dan voor een jachtje. Gelukkig krijgen we hem nog rond de bolder belegd. Er zijn een paar leuke straatjes waar opvallend veel winkeltjes zijn. Overdag is het er stil en tegen de avond komt het een beetje tot leven. We zijn dan ook verbaasd waar al die winkeltjes van bestaan. Bij de plaatselijke bakker zien we twee dagen later nog steeds hetzelfde scheefgezakte gebakje liggen. Op woensdagavond denken we eerst dat er een feest is, maar het blijkt een herdenking te zijn van een twee jaar geleden vermoorde ex minister die uit dit dorpje komt.  
Na vier dagen is het weer opgeklaard en varen langs Kaap Palinuro naar het levendige plaatsje Camerota. We worden vriendelijk opgevangen, de mannen spreken geen woord Engels en wij een paar woordjes Italiaans, toch begrijpen we elkaar. ´s –Avonds arriveren er nog twee grote spiksplinternieuwe motorjachten. De bemanning knoopt een praatje aan en vinden ons schip heel erg mooi. Ze zijn op weg van de fabriek naar de bootshow in Nice. Daarna gaat het schip op transport naar Florida naar de eigenaar. Op Wim z´n vraag wat zo´n schip nou per uur verbruikt krijgen we als antwoord: vanaf de fabriek in oost Italië om de laars heen naar Nice 16.000 liter!
In deze haven breken we het record hoogste havengeld en blijven dan ook maar een nachtje.
De kust van de golf Palicastro is erg mooi met steile rotswanden en een ravijn die in zee uitmondt en grotten. Een daarvan lijkt wel een driekamerappartement.

 
Het havenplaatsje Scario ziet er schattig uit met pastelkleurige gevels en een mooi kerkje met aparte klokkentoren. ´s-Avonds is er live muziek ter ere van het feest van de geboortedag van Maria.
 
Langs de kust zouden we voor de volgende geschikte havens twee keer 50 mijl moeten afleggen, wat ons doet besluiten een lange tocht naar de Lipari eilanden te maken. Onderweg krijgen we bezoek van een paar dolfijnen. We kienen het zo uit dat we ´s-nachts het eiland Stromboli passeren. Dit eiland is een actieve vulkaan die op gezette tijden rommelt, dampt en vuur uitstoot. De laatste vreselijke uitbarsting was in 1930. Wij zien ´s-nachts boven de vulkaan een rode gloed van de lava, eigenlijk hadden we op iets meer spektakel gerekend. Na 21 uur en 100 mijl op het log laten we ons anker bij het eiland Salina vallen. We zijn toe aan een tukkie.
 
 
Salina is een eiland dat bestaat uit twee uitgedoofde vulkanen.
 
 
 
Nadat we weer wat bijgeslapen hebben zeilen we langs het eiland Lipari naar het eiland Vulcano. Ook deze vulkaan is nog actief en er komt voortdurend rook uit en af en toe zwavelstromen. We ankeren bij Porto di Levante met boven ons de Gran Cratere (391 m). Vlak bij onze ankerplek is een natuurlijk zwavelbad met modderig water van 40 graden en het stinkt hier geregeld naar rotte eieren.
 
 
 
 
 
 
 
We zijn niet de enige bezoekers van deze eilanden, de ferry´s stuiven af en aan.
 
´s-Ochtends komt er een visser langs met zijn verse vangst van de afgelopen nacht. Wim is al een echte onderhandelaar en scoort voor een mooie prijs 3 dorades. Onze eigen inspanningen om vis te vangen onderweg zijn de laatste tijd niet geslaagd dus deze visjes zullen goed smaken.
Er trekt een koufront over met verwachte windkracht 7 uit noordwest en later zuidwest. Buien met kans op onweer in de nacht. We liggen hier goed en wachten tot de depressie is overgetrokken.