Na de lange tocht vanuit Malta slapen we heerlijk achter ons
anker in de baai van Argostoli. We worden gewekt door het klokkengeluid van de
kerken. ´s-Avonds meren we af aan de stadskade en verkennen de stad en belanden
op een terras waar live muziek wordt gespeeld en genieten van de Griekse sfeer. Na een paar dagen varen we onderlangs Kefalonia naar Sami.
Vanuit Sami wandelen we langs het strand naar Karavomylos waar een leuk terras
is aan een meertje en een oude watermolen.
|
Karavomylos |
|
Sami |
´s-Middags steekt hier vaak een stevige wind op en klotst
het water tegen de kade. Na een paar dagen zijn we dit zat en de
weersvoorspelling geeft voor de komende dagen nog steeds behoorlijk wat wind
op, aldus besluiten we over te steken naar Eufimia. De havenmeester kent ons
nog van 2 jaar geleden. In Eufimia vervangt Wim de bilgepomp, we vullen de
dieseltank bij George, die ons ook nog kent van 2 jaar terug en gaan naar de
kapper.
|
strandje Eufimia |
|
Zephyr aan de kade in Eufimia |
Vanuit Eufimia zeilen we naar Sivota, een klein plaatsje aan
de zuidkant op het eiland Lefkas.
Het is voor de wind en we bomen de kluiver uit en kunnen zo
een paar huurboten voor blijven die de wind afkruisen omdat ze geen fokkenboom
hebben. Onderweg zien we dolfijnen. In Sivota is het druk en moeten we ons
tussen twee boten persen. Aan de kade is een watertap en kunnen we onze
watertanks weer afvullen en het schip wassen. Vanuit Sivota varen we naar
Kalamos waar George de lokale restauranthouder ons opwacht. George werkt zich
uit de naad om alle jachten te helpen bij het afmeren en hoopt zo dat de
bemanning bij hem komt eten. Wij weten dit, zoals de meeste zeilers, wel te waarderen
en genieten van een gegrilde zeebaars, garnalen saganaki , een lekker wijntje
en een ouzo van het huis. De bakker is boven in het dorp, een steil weggetje
omhoog. Wim gaat op pad en komt bezweet terug zonder brood, op zondag verkoopt
de bakker enkel koekjes.
|
George´s restaurant |
Onze volgende stop is Paleros dat aan het vasteland ligt.
Aan de stadskade is nog plaats, twee jongens pakken onze lijnen aan, we geven
ze maar een fooitje. Aan de kade is
gratis water. Bij het restaurant Dyonisos eten we heerlijk mezes, lam kleftiko
en Wim gaat voor geit in limoensaus. Natuurlijk kijken de katten toe in de hoop
dat er wat over blijft.
|
kade Paleros |
De parel van de Ionische eilanden is het eiland Meganisi met
zijn mooie diepe baaien. We ankeren in Abiliki bay, wandelen naar het mondaine
Vathi. In Spartaghori meren we af bij Steve en Jerry, een prima plek goed
beschut tegen de noordoostelijke avondwind en swell. Vanuit port Atheni
wandelen we naar Katomeri, een authentiek dorpje waar de tijd stil lijkt te
hebben gestaan. In de haven van Port Atheni worden nog houten vissersboten
opgeknapt. Inmiddels is het zomer in Griekenland, dik 30 graden dus de
zonnetent gaat op en zwemmen we om af te koelen.
|
achter anker met lijn naar de wal |
|
bijboot vastgebonden aan een boom |
|
fruta |
|
aan de kade bij Steve en Jerry |
|
Spartaghori |
|
verschil moet er zijn |
|
Port Atheni |
Vanuit Meganisi varen we naar Nidri op Lefkas en ontmoeten
de bemanning van de Batavier en de Pescador. We kennen ze beiden nog van
Almerimar (Spanje). Samen gaan we uit eten en de volgende dag
ankeren we in Vlikho Bay waar we een gezellige avond hebben aan boord van de
Pescador, Tony heeft heerlijke kip korma gemaakt en Chi Ling speelt gitaar en
wij zingen de oude hits mee.
1 juli varen we naar Lefkas Marina waar we een ligplaats
voor 2 maanden hebben gereserveerd. Aan de stadskade zien we nog bekenden uit Marina
di Ragusa. We worden spontaan
uitgenodigd voor een BBQ aan boord van de Two Lions van Robbert en Jenny. Ze
hebben samen met Anneke en Rene van de Mi Dushi meer dan genoeg eten gekocht
voor ons erbij.
5 juli vliegen we naar huis waar het bijna 20 graden kouder
is! En we vinden het nog lekker ook J