Vanuit La Coruña varen we zuidwaarts naar Corme. We ankeren daar tussen een klein strandje waar het gezellig druk is en enkele mosselplatforms (Viveros). Het is zaterdagavond en dan is ankeren bij een strandje niet zonder risico, na elf uur ’s avonds barst de muziek los tot het licht wordt.
De volgende stop is Camariñas, een oud vissersplaatsje. Zoals we wel vaker zien is met Europees subsidiegeld de haven voorzien van een boulevard, verder ziet het dorpje er nog uit zoals vroeger. Het dorpje staat bekend om haar kantklossers.
Het weer is rustig en een goed moment om Cabo Finisterre te ronden. Bij het uitvaren van de Ria komen er vier dolfijnen op ons af en zwemmen een tijdje met ons mee om ons goede reis te wensen. Cabo Finisterre is berucht bij slecht weer en het einddoel van veel Pelgrimgangers. Veel pelgrims die de pelgrimroute naar Santiago de Compostella hebben voltooid gaan nog naar Cabo Finisterre dat in het Latijn einde van de wereld betekent. We kunnen de kaap heel dichtbij benaderen en zien met de verrekijker de pelgrims bovenop de kaap staan, we ankeren bij het plaatsje Finisterre.
Cabo Finisterre |
De volgende ria is Ria de Muros, we ankeren bij Muros en bezoeken het oude stadje met een beschermd stasdsgezicht. We dwalen heerlijk door de smalle nauwe straatjes en als je goed kijkt ontdek je steeds meer winkeltjes. Er is een mooie oude kerk uit de 14e eeuw en verbouwd in de 16e eeuw. Dorstig en vermoeid strijken we neer op een terrasje en gaan net als de Spanjaarden om 14.00 uur uitgebreid warm eten.
De stad Santiago de Compostella is gezellig met vele nauwe straatjes, pleintjes en oude panden. De pelgrims verzamelen zich op een groot plein voor de kathedraal, het Plaza del Obradoiro en velen laten hun emoties de vrije loop na een lange zware tocht. Ook wij zien het als een mijlpaal Santiago de Compostella al varend bereikt te hebben en laten ons fotograferen.
Op naar de volgende mijlpaal.