zaterdag 23 mei 2015

Malta

Inmiddels staan we drie weken op de werf en het werk is nog steeds niet klaar. De ankerlier is stuk en vervangende onderdelen zijn niet meer voorradig. Met een CNC-machine wordt een nieuw onderdeel gemaakt. De onderdelen van het toilet komen uit Duitsland en laten ook op zich wachten. De klussen die we zelf doen verlopen vlot, de schroef en romp glimmen weer en het onderwaterschip is weer mooi  glad en voorzien van 2 lagen antifouling.

werk aan de winkel

ziet er weer strak uit

krabben

en poetsen

schroef glimt weer

werf




Met de bus bezoeken we Mdina, de oude hoofdstad van Malta. Het is een ommuurde citadel.








mooie straatnaambordjes



kathedraal Mdina

Opvallend zijn de vele verschillende deurkloppers in de stad.



















Een echt Maltees huis heeft drie voordeuren. De buitenste deur is een halfhoog hekje, het zogenaamde geitenhek. Vroeger trokken kuddes geiten door de straten, men liet een geit binnen in het portiek om haar te melken en het hekje hield de rest van de kudde tegen.  Achter het hek volgt een stevige houten deur, die eigenlijk de buitendeur is.  De binnenste deur is een glasdeur. Als de houten deur gesloten is zijn de bewoners niet thuis, als de glasdeur dicht is slapen ze en wanneer men thuis is en wakker staan de deuren open en is het geitenhek dicht.



Malta is het op twee na dichtsbevolkte land van de wereld, het is druk en rumoerig. Veel dikke auto´s die zich toeterend door de straten persen. Waarom ze haast hebben is ons niet duidelijk, het is maar een klein eiland waar je niet af kunt. We denken dat het pure frustratie is, een dikke kar onder je kont en je kunt nergens heen. Oversteken is niet zonder risico, zeker ook omdat ze hier links rijden.



We maken ook nog een uitstapje naar St. Julian´s Bay en St. Paul´s Bay met hun brede boulevards en de businesstower, een kleine uitvoering van het WTC.








Het is nu wachten op de werf, we hopen weer snel te varen.

dinsdag 5 mei 2015

SiciliĆ« – Malta

Kort na aankomst  in Marina di Ragusa worden we beiden getroffen door een hardnekkige griep. Als we weer een beetje zijn opgeknapt maken we de boot vaarklaar, checken de mast en verstaging en slaan de zeilen aan.




In Marina di Ragusa worden de horecagelegenheden weer opgepimpt voor een nieuw seizoen, We ontdekken  een nieuwe friettent met patata olandese, hij moet nog open gaan anders hadden we zeker een frietje gekocht.



Iedereen in de haven is druk met het schip weer vaarklaar te maken, maar er is altijd wel tijd voor een  feestje of borrel. De haven organiseert een afscheidsbarbeque, en de Nederlanders in de haven houden op Koningsdag een borrel. 





We houden het weerbericht  goed in de gaten want we moeten 4 mei in Malta zijn.  Donderdag 30 april is het zover en zeilen we met een mooie westenwind naar Malta, we kunnen alles zeilen en leggen de 54 mijl in 9 uur af, een mooi gemiddelde zeker gezien de sterk aangegroeide romp. Onderweg naar Malta is het druk met beroepsvaart, het is nog even spannend als een grote lege tanker zijn koers wijzigt en achter ons langs gaat.





We komen aan bij Manoel  Island Yacht Yard waar we na het weekend voor  twee weken de werf op gaan voor groot onderhoud.



We gebruiken het weekend om wat van de omgeving te zien. Sliema is een modern gedeelte met veel  winkels hotels en appartementen en in de oude wijken staan  huizen met balkonnetjes. Hier zijn  geen zandstranden, de toerist die bruin wil worden gaat op de rotsen liggen. De temperatuur gaat hier al richting 30 graden en de zon schijnt de hele dag.





Zondag gaan we met de bus naar Valletta, een dagkaart kost slecht 1,50 euro maar je zit dan wel opeengepakt als haringen in een ton, pff we zijn blij dat we de bus weer uit kunnen. Valletta is een mooie oude vestingstad waar we een middagje rondslenteren.





Maandagmiddag is het zover, we kunnen naar de kraan varen. We moeten er achteruit in en dat met een dwarswind, maar alles gaat volgens plan. We gaan vlot in de kraan en deze rijdt de boot naar de staplek waar ze op palen gezet wordt. We staan als een huis. Daarna komt er een mannetje om het onderwaterschip schoon te spuiten. Dat ze dat gewoon tussen de andere boten doen is minder, je zal maar net staan te poetsen.