zondag 31 juli 2011

Golf van Biskaje

De Golf van Biskaje is een berucht stuk wat we over moeten steken op weg naar het zuiden. We hebben ons voorgenomen de Franse kust te volgen en indien het weer vertrouwd is over te steken naar Noord Spanje. Het weerbericht voor de komende dagen ziet er goed uit, er is een stabiel Azorenhoog dat zich uitstrekt tot over de Golf van Biskaje en er wordt de komende 5 dagen rustig weer met een zwakke noordoostenwind voorspeld. Na alle depressies die steeds overkwamen en het tegenvallende weer is dit onze kans om over te steken. Vanuit Vannes varen we de Golfe du Morbihan op en ankeren  achter het eilandje Iles de la Jument dat vlak bij de monding van de baai ligt. De volgende ochtend varen we met een flinke stroom mee de de baai uit op weg naar Belle Ile. Eenmaal onderlangs Belle Ile is het een rechte lijn op weg naar Gijon. De windvaan wordt ingesteld, de zeilen getrimd en Zephyr vaart zichzelf. Eenmaal voorbij Belle Ile word het stil op het water, we zien nog een paar vissersschepen en daarna enkel een lege zee. Later passeren er nog een paar containerschepen.


We hebben onze zeekooi geïnstalleerd, hier slapen we tijdens het zeilen om beurten. We houden ’s-nachts een wachtschema aan van 2 uur op en 2 uur af. Na de eerste nacht zijn we een beetje gammel en na de tweede nacht gaat het niet veel beter. Het slapen op een rollend schip is niet meer dan een paar hazeslaapjes. ’s-Nachts is er een schitterende sterrenhemel en we zien veel vallende sterren, ons kielzog geeft een lichtgevend spoor en we krijgen bezoek van een groep dolfijnen.

De dieptemeter houdt er bij 120 meter diepte mee op, het is hier ruim 4000 meter diep. Op dit diepe stuk van de golf zien we veel dolfijnen. Soms hebben ze geen aandacht voor ons, maar een paar keer komen ze naar ons toe en zwemmen mee, het liefst zwemmen ze vlak voor de boeggolf.

Onderweg amuseren we ons met lezen, muziek luisteren en Jacqueline heeft nog wat puzzels die opgelost moeten worden. Ook de catering wordt gedaan, pasta is makkelijk gemaakt en smaakt goed.
















Na 58 uur en 276 mijl op het log komen we aan in Gijon. We zijn in Spanje!